Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork)

zagłosuj teraz
Danie główne
7 porcji
łatwe
6 h 10 m

Masz ochotę na proste danie z gwarancją słodko-pikantnych smaków? Wybierz naszą szarpaną wieprzowinę po amerykańsku! Aromatyzowana brązowym cukrem i sosem barbecue, ten przepis jest idealny na rodzinne posiłki. Tradycyjnie nazywana "szarpaną wieprzowiną", nie wymaga użycia noża! Mięso będzie tak delikatne po długim gotowaniu w niskiej temperaturze, że z łatwością rozpadnie się na kawałki za pomocą widelca :-)

Składniki

7

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania6 h
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 1Wymieszaj cukier, paprykę, sól, sos barbecue i wodę.
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 2Umieść łopatkę wieprzową w tej mieszance i dobrze ją natrzyj.
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 3Umieść mięso w naczyniu do pieczenia i zalej je mieszanką. Przymocuj 2 liście laurowe do mięsa.
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 4Gotuj w temperaturze 120°C przez 6 do 7 godzin. Regularnie podlewaj mięso, aby zapobiec jego wysuszeniu. Jeśli masz termometr do gotowania, temperatura rdzenia powinna osiągnąć 90°C.
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 5Po ugotowaniu mięso łatwo się rozdziela za pomocą widelca.
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 6Sos znajdujący się na dnie naczynia można wykorzystać jako dodatek do potrawy.
  • Szarpana wieprzowina po amerykańsku (pulled pork) - Przygotowanie krok 7Szarpana wieprzowina jest już gotowa!

Obserwacje

Cięcie: jeśli nie możesz znaleźć łopatki wieprzowej, możesz zastąpić ją schabem.
Gotowanie: można również gotować ten przepis w naczyniu żaroodpornym, na bardzo małym ogniu przez 6 godzin.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: