Wołowina bourguignon

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
3 h 20 m

Klasyka kuchni francuskiej, teraz przygotowana przez Ciebie w domu ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 13.76 (3.44€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania3 h

  • Wołowina bourguignon - Przygotowanie krok 1Podsmaż posiekaną cebulę w rondlu, a następnie dodaj kawałki mięsa. Szybko podsmaż boki kawałków.
  • Wołowina bourguignon - Przygotowanie krok 2Następnie zalać winem i dodać pokrojoną marchewkę, ugotowany boczek, zmielony ząbek czosnku i bouquet garni.
  • Wołowina bourguignon - Przygotowanie krok 3Dusić na małym ogniu przez 2 godziny.
  • Wołowina bourguignon - Przygotowanie krok 4Dodaj posiekane grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę.
  • Wołowina bourguignon - Przygotowanie krok 5Jeśli po godzinie gotowania mięso nadal nie jest miękkie (wbij ostry nóż w kawałek), pozostaw do gotowania, aż będzie miękkie, uważając, aby przykryć garnek, aby wino nie zredukowało się zbytnio.
  • Wołowina bourguignon - Przygotowanie krok 6A teraz wołowina bourguignon jest gotowa!

Obserwacje

Kawałki do wykorzystania: do przepisu można użyć kawałków golonki, podudzia lub karkówki.

Gęsty sos: sztuczka polegająca na dodaniu odrobiny mąki na początku gotowania ;-)

Elektryczne naczynie tagine: jeśli je posiadasz, będzie ono Twoim najlepszym sprzymierzeńcem podczas gotowania Boeuf Bourguignon! Nie ma nic lepszego dla mięsa, które dobrze się dusi.

Dodatki: Boeuf Bourguignon można podawać z odrobiną ryżu, ziemniaków lub makaronu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+