Wołowina bourguignon
zagłosuj teraz
Klasyka kuchni francuskiej, teraz przygotowana przez Ciebie w domu ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 13.76Euros€ (3.44€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania3 h
- Podsmaż posiekaną cebulę w rondlu, a następnie dodaj kawałki mięsa. Szybko podsmaż boki kawałków.
- Następnie zalać winem i dodać pokrojoną marchewkę, ugotowany boczek, zmielony ząbek czosnku i bouquet garni.
- Dusić na małym ogniu przez 2 godziny.
- Dodaj posiekane grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę.
- Jeśli po godzinie gotowania mięso nadal nie jest miękkie (wbij ostry nóż w kawałek), pozostaw do gotowania, aż będzie miękkie, uważając, aby przykryć garnek, aby wino nie zredukowało się zbytnio.
- A teraz wołowina bourguignon jest gotowa!
Obserwacje
Kawałki do wykorzystania: do przepisu można użyć kawałków golonki, podudzia lub karkówki.
Gęsty sos: sztuczka polegająca na dodaniu odrobiny mąki na początku gotowania ;-)
Elektryczne naczynie tagine: jeśli je posiadasz, będzie ono Twoim najlepszym sprzymierzeńcem podczas gotowania Boeuf Bourguignon! Nie ma nic lepszego dla mięsa, które dobrze się dusi.
Dodatki: Boeuf Bourguignon można podawać z odrobiną ryżu, ziemniaków lub makaronu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!