Wołowina w sosie mafé (łatwa i wciąż smaczna wersja!)

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
2 h 25 m

Na lunch udajemy się do Afryki z daniem, które z pewnością pobudzi kubki smakowe: wołowiną w sosie mafé. Ale co jest takiego specjalnego w tym sosie? Jest kremowy i zrobiony z masła orzechowego! Słodka mieszanka, która z pewnością zadowoli całą rodzinę. Wypróbuj więc ten uproszczony przepis na wołowinę w sosie mafé i nie wahaj się podać jej z ryżem, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 10.93 (2.73€/porcja)

Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania2 h 15 m


Obserwacje

Jak zagęścić sos?
Jeśli pod koniec kroku 1 sos nie wydaje się wystarczająco gęsty, doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie dodaj mieszaninę 1 łyżki stołowej mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszaj, zmniejszając ogień, aż sos zgęstnieje.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Jeśli nie możesz znaleźć masła orzechowego w supermarkecie, po prostu zmiksuj orzeszki ziemne, aż zmienią się w pastę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+