Wołowina z mafią (łatwa i wciąż smaczna wersja!)
Na lunch udajemy się do Afryki z daniem, które z pewnością pobudzi kubki smakowe: wołowiną w sosie mafé . Ale co jest takiego specjalnego w tym sosie? Jest kremowy i zrobiony z masła orzechowego! Słodka mieszanka, która z pewnością zadowoli całą rodzinę. Wypróbuj więc ten uproszczony przepis na wołowinę w sosie mafé i nie wahaj się podać jej z ryżem, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek :-)
Składniki
Materiały
- Żeliwna patelnia, rondel lub naczynie żaroodporne
Przygotowanie
- Pokrój wołowinę na kawałki i umieść na patelni z mielonym czosnkiem i cebulą. Smażyć na dużym ogniu z mżawką oliwy z oliwek.
Dodać masło orzechowe, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wodę, a następnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę 15 minut, mieszając od czasu do czasu i pozostawiając wolnowar odkryty. - W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę słodkie ziemniaki.
Po 1h15 dodaj słodkie ziemniaki do mieszanki. Gdy sos na pewno się zredukuje, przykryj mieszaninę i gotuj przez kolejną 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
I to wszystko! Smacznego!
Obserwacje
Jak zagęścić sos?
Jeśli pod koniec kroku 1 sos nie wydaje się wystarczająco gęsty, doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie dodaj mieszaninę 1 łyżki stołowej mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszaj, zmniejszając ogień, aż sos zgęstnieje.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Jeśli nie możesz znaleźć masła orzechowego w supermarkecie, po prostu zmiksuj orzeszki ziemne, aż zmienią się w pastę.