Wołowina w sosie mafé (łatwa i wciąż smaczna wersja!)

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
2 h 25 m

Na lunch udajemy się do Afryki z daniem, które z pewnością pobudzi kubki smakowe: wołowiną w sosie mafé. Ale co jest takiego specjalnego w tym sosie? Jest kremowy i zrobiony z masła orzechowego! Słodka mieszanka, która z pewnością zadowoli całą rodzinę. Wypróbuj więc ten uproszczony przepis na wołowinę w sosie mafé i nie wahaj się podać jej z ryżem, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek :-)

Składniki

4

Materiały

  • Żeliwna patelnia, rondel lub naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania2 h 15 m
  • Pokrój wołowinę na kawałki i umieść na patelni z mielonym czosnkiem i cebulą. Smaż na dużym ogniu z mżawką oliwy z oliwek.
    Dodać masło orzechowe, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wodę, a następnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę 15 minut, mieszając od czasu do czasu i pozostawiając wolnowar odkryty.
  • W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę słodkie ziemniaki.
    Po 1h15 dodaj słodkie ziemniaki do mieszanki. Gdy sos na pewno się zredukuje, przykryj mieszaninę i gotuj przez kolejną 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
    I to wszystko! Smacznego!

Obserwacje

Jak zagęścić sos?

Jeśli pod koniec kroku 1 sos nie wydaje się wystarczająco gęsty, doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie dodaj mieszaninę 1 łyżki stołowej mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszaj, zmniejszając ogień, aż sos zgęstnieje.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Jeśli nie możesz znaleźć masła orzechowego w supermarkecie, po prostu zmiksuj orzeszki ziemne, aż zmienią się w pastę.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: