Ziemniaki en papillote z cytryną i fetą
Uwielbiamy technikę papillote, ponieważ pozwala nam gotować bez bałaganu w kuchni, a także jest bardzo zdrowa. W ten sposób przygotowaliśmy ziemniaki z lekką nutą cytrusową. Następnie doprawiliśmy je serem feta i miętą. Inny, smaczny i kolorowy dodatek. Danie, które świetnie nadaje się jako dodatek do każdego mięsa lub ryby. Nie przegap naszej instrukcji krok po kroku poniżej i daj nam znać, co myślisz w komentarzach poniżej.
Składniki
Dla marynowanej cebuli (opcjonalnie):
Materiały
- Papier do pieczenia lub folia aluminiowa
- Szczelny szklany słoik
Przygotowanie
- Umyj i osusz ziemniaki. Przekroić na pół tylko te młode ziemniaki, które są większe. Obierz czosnek, usuń zarodki i wyciśnij lub drobno posiekaj. Cebulę obrać i pokroić w paski julienne. Pokrój połówkę cytryny na 4 cząstki. Odstawić na bok.
- W misce dodaj: kawałki ziemniaków, czosnek, cebulę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i odstawić na bok. Wytnij dwa kwadraty z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej o wymiarach około 50 x 50 cm.
- Umieść połowę udek na środku papieru. Na wierzchu położyć kilka kawałków cytryny i jedną gałązkę rozmarynu. Złóż papier na pół, umieszczając ziemniaki na środku. Zamknij krawędź, trochę na raz, robiąc małe fałdy papieru, tak jakbyś zamykał ciasto. Najważniejsze jest, aby opakowanie było całkowicie szczelne.
Powtórz proces z drugą połową ziemniaków. - Rozgrzej piekarnik do 210ºC i piecz papillote przez około 30-35 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od piekarnika. Ziemniaki powinny mieć miękką, ale jędrną konsystencję.
- Wyjąć z piekarnika, otworzyć papillote, uważając, aby nie poparzyć się parą i podawać. Udekoruj, dodając trochę pokruszonej fety i udekoruj kilkoma listkami mięty i marynowaną cebulą (opcjonalnie). I gotowe!
- Na marynowaną cebulę:
W szczelnym słoiku umieścić 1 czerwoną cebulę pokrojoną w piórka (bardzo cienkie paski). Dodać 1 łyżkę soli + 2 łyżki cukru + 2 liście laurowe + ziarna pieprzu + 1 szklankę (250 ml) octu jabłkowego + 1 szklankę (250 ml) gorącej wody. Wymieszać. - Gdy woda ostygnie, zamknij słoik. Pozostaw do maceracji na co najmniej 8 godzin i gotowe. Jeśli chcesz, możesz dodać inne składniki do maceracji, aż znajdziesz idealną formułę. Niektórzy dodają odrobinę sosu sojowego, a inni posiekany czosnek.
Obserwacje
Czy mogę doprawić moje ziemniaczane papillote innymi przyprawami?
Oczywiście, że można. Można wyeliminować cytrusowy akcent cytryny i doprawić odrobiną kminku, tymianku, kopru lub innych prowansalskich ziół.
Czy mogę dodać inne składniki do ziemniaków?
Jeśli chcesz, możesz dodać do ziemniaków kilka kostek boczku. W takim przypadku usuń 2 łyżki oleju, aby zrekompensować tłuszcz, który dostarczy boczek.
Czy mogę zastąpić ser feta?
Jeśli nie masz sera feta, możesz na przykład dodać dowolny inny świeży ser, twaróg, ser appenzeller...
Czy mogę użyć zwykłych ziemniaków?
Oczywiście, że możesz. W takim przypadku należy pokroić je w mniej więcej regularną kostkę o boku około 4 cm.