Zupa pomidorowa

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Przedstawiamy warzywo sezonu letniego: pomidor. Jak miło by było, gdybyśmy mogli korzystać z tej bomby zdrowia przez cały rok... ale czekaj, możemy! Proponujemy Ci ten niezwykle prosty przepis, który możesz przygotować natychmiast w obfitości, abyś mógł zaopatrzyć się na zimę. Wystarczy rozmrozić go w momencie, gdy potrzebujemy trochę słońca w mroźnym styczniu. Aby dodać smaku, nie zapomnij o świeżych liściach bazylii. Postępuj zgodnie z naszym wyjaśnieniem przepisu krok po kroku i napisz do nas w komentarzach, czy Ci się podobało!


Składniki

6
Szacowany koszt: 4.79 (0.8€/porcja)

Materiały

  • 1 blender zanurzeniowy
  • 1 tacka ociekowa
  • 1 rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h 10 m

  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umyj i przekrój pomidorki koktajlowe na pół, a następnie umieść je na blasze do pieczenia. Dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 2Włóż do piekarnika na około 20-30 minut, aby je upiec, a następnie odłóż na bok, siekając cebulę, bazylię i ząbki czosnku.
  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 3Wlej kroplę oliwy z oliwek do rondla i smaż posiekaną cebulę przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 4Dodaj czosnek, sól i pieprz i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory, posiekaną bazylię i cukier. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 5Wlać bulion i dodać pieczone pomidory, a następnie gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 6Na koniec zmiksuj wszystko blenderem zanurzeniowym.
  • Zupa pomidorowa - Przygotowanie krok 7Zupa pomidorowa jest gotowa! Można ją udekorować posiekanymi liśćmi bazylii i oliwą z oliwek.

Obserwacje

Czy mogę zatrzymać zupę pomidorową?
Oczywiście. Wystarczy schłodzić ją w pojemnikach i zjeść w ciągu dwóch dni. Wystarczy podgrzać ją na małym ogniu.

Czy mogę zamrozić zupę pomidorową?
Nie ma problemu! Poczekaj, aż zupa ostygnie, a następnie umieść ją w szczelnym pojemniku lub torebkach do zamrażania. Zalecamy zamrażanie zupy porcjami, tak aby tego samego dnia rozmrozić tylko potrzebną ilość. W ten sposób można ją przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Gdy będziesz gotowy do spożycia, po prostu umieść zamrożoną zupę w rondlu i podgrzej na małym ogniu.

Jak przygotować wywar warzywny na zupę pomidorową?
Skórki warzyw można namoczyć w odpowiedniej ilości wody i przecedzić przez sito lub zagotować wodę, dodać kostkę bulionu warzywnego i wymieszać.

Czy mogę użyć innych rodzajów pomidorów do zupy?
Oczywiście, można użyć pomidorów z tej samej rodziny, takich jak Perino lub San Marzano.

Czy mogę podawać zupę pomidorową na zimno?
Oczywiście. Latem świetnie będzie cieszyć się tym przepisem na zimno.


Czy mogę dodać inne warzywa do zupy pomidorowej?
Tak. Możesz dodać czerwoną paprykę, która zachowa ten sam kolor, ale urozmaici smak. Ziemniaki mogą być również bardzo smaczną opcją.

Jak zastąpić śmietanę w zupie pomidorowej?
Śmietanę można zastąpić mlekiem. W tym przypadku należy jednak połączyć je ze skrobią kukurydzianą i mąką, aby zagęścić zupę. Następnie należy przesiać 20 g mąki, 40 g skrobi kukurydzianej i wlać 120 ml wcześniej podgrzanego mleka. Gdy zaczniesz mieszać, mieszanina stanie się gęsta, a alternatywny krem będzie gotowy.

Jak zrobić zupę pomidorową bez laktozy?
Wystarczy kupić śmietanę bez laktozy lub, jeśli nie używasz śmietany, mleko bez laktozy. Oba te produkty są powszechnie dostępne na rynku.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+