Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
2 h 55 m

Miłośnicy kokosa z pewnością będą zachwyceni naszym deserem dnia! Wyjątkowo rozpływający się, świeży kokosowy blancmange na zakończenie posiłku w wielkim stylu! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że nie potrzebujesz nawet piekarnika! Wszystko, czego potrzebujesz, to rondel do wymieszania składników, a następnie pozostawienie ich w formie w lodówce :-) Mały dodatek? Śliwkowy coulis i dodatek suszonych śliwek, które tworzą pyszną mieszankę z kokosem :-) W każdym razie, przejdźmy do pisemnych wyjaśnień, zdjęć i wideo poniżej.

Składniki

10

Coulis śliwkowy :

Materiały

  • Forma do savarin o średnicy 22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania40 min
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 1Umieść połowę mleka i mąkę kukurydzianą w rondlu. Dobrze wymieszaj, aby rozcieńczyć mąkę kukurydzianą. Wlej resztę mleka i wymieszaj. Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe i starty kokos.
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 2Umieść rondel na średnim ogniu i ubijaj, aż mieszanina zgęstnieje (około 20 minut). Zdejmij z ognia i przelej do natłuszczonej formy. Chłodź przez 2 godziny.
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 3Coulis: Umieść wodę, cukier i śliwki w rondelku. Mieszaj na średnim ogniu. Woda stopniowo nabierze koloru suszonych śliwek, a gdy będzie już dobrze zabarwiona, odcedź suszone śliwki i zagęszczaj coulis przez kolejne 15 do 20 minut.
  • Blanc manger kokosowy z sosem śliwkowym - Przygotowanie krok 4Wyłóż manjar na ładnym talerzu i wylej coulis na środek flanu. Umieść śliwki na środku.
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: