Brigadeiro orzechowe, pyszne brazylijskie słodycze
Orzechowe brigadeiro to pyszna wariacja na temat tradycyjnego (czekoladowego) brigadeiro, a także obowiązkowa pozycja na urodziny, wesele lub inne specjalne wydarzenie. Dzięki swojej miękkiej i chrupiącej konsystencji jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wspominając o tym, że pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jeśli wolisz, użyj orzechowego brigadeiro do przykrycia lub wypełnienia ciast. Przygotuj swój słodki stół z beijinho, aby zakończyć imprezę! Podaruj sobie ten przepis wyjaśniony poniżej↓↓
Składniki
Dekoracja:
W razie potrzeby:
Materiały
- Patelnia z grubym dnem
- szpatułka
- Mikser (opcjonalnie)
- forma do brigadeiro
Przygotowanie
- Umieść wszystkie składniki na patelni: masło + mleko skondensowane + masło orzechowe.
- Wymieszaj wszystko razem na średnim ogniu. Mieszaj szpatułką, aż osiągnie temperaturę brigadeiro, tj. aż będzie odchodzić od dna patelni i nieco zgęstnieje.
- Gotowe brigadeiro przełożyć na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Posmaruj dłoń masłem i uformuj kulki.
- Następnie udekoruj pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i umieść w foremkach.
- Smacznego!
Obserwacje
Ile brigadeiros wychodzi z tego przepisu?
Z puszki 395 g mleka skondensowanego możemy przygotować średnio 25 sztuk, w zależności od wielkości brigadeiros.
Jak długo można przechowywać brygadiera orzechowego?
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce do 7 dni. Możesz również zamrozić brigadeiros. W takim przypadku będą one trwać do 3 miesięcy.
Jaki jest smak brigadeiro orzechowego?
Brigadeiro jest wtedy, gdy odrywa się od dna patelni. Możesz również podnieść szpatułkę i sprawdzić, czy konsystencja jest gęsta.
Ile dni mogę przygotowywać brigadeiro orzechowe?
W dni świąteczne przygotuj je do 3 dni wcześniej i przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
Nie mam masła orzechowego, co mogę zrobić?
To bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujesz do masła orzechowego, to prażone orzeszki ziemne z usuniętymi skórkami. W blenderze dodaj tyle orzeszków, ile chcesz i miksuj, aż powstanie pasta. Przepis znajduje się TUTAJ!