Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
średnie
40 min

Chouquettes! Dla tych, którzy się zgubili, jest to takie samo ciasto jak profiteroles. Ale tym razem bez nadzienia i z cukrem perlistym na wierzchu. Pyszna przekąska do popołudniowej kawy :)


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.78 (0.2€/porcja)

Materiały

  • woreczek do ciasta
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min

  • Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym - Przygotowanie krok 1W rondelku podgrzej wodę + masło + sól.
    Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę na raz. Mieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od boków.
  • Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym - Przygotowanie krok 2Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, miksując pomiędzy każdym z nich. Mieszaj energicznie, aby ciasto stało się elastyczne.
  • Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym - Przygotowanie krok 3Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj ciasto parzone w pożądany rozmiar (najlepiej średniej wielkości).
  • Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym - Przygotowanie krok 4Posypać cukrem perlistym
  • Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC.
    Zachowaj ostrożność pod koniec czasu pieczenia. Nie wyjmuj ich bezpośrednio z piekarnika, ponieważ istnieje ryzyko, że opadną.
    Przed wyjęciem pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte przez 10 minut.
  • Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym - Przygotowanie krok 6Pozostawić do ostygnięcia i gotowe!

Obserwacje

* Można je jeść w niezmienionej postaci lub nadziać czym tylko się chce (kremem czekoladowym, lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sorbetem malinowym, masłem orzechowym...).

* Ciasto można zamrozić przed pieczeniem. Wtedy wystarczy wyjąć je 1 godzinę wcześniej z lodówki i upiec.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+