Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym
zagłosuj teraz
Chouquettes! Dla tych, którzy się zgubili, jest to takie samo ciasto jak profiteroles. Ale tym razem bez nadzienia i z cukrem perlistym na wierzchu. Pyszna przekąska do popołudniowej kawy :)
Składniki
4
Szacowany koszt: 0.78Euros€ (0.2€/porcja)
Materiały
- woreczek do ciasta
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
- W rondelku podgrzej wodę + masło + sól.
Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę na raz. Mieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od boków. - Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, miksując pomiędzy każdym z nich. Mieszaj energicznie, aby ciasto stało się elastyczne.
- Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj ciasto parzone w pożądany rozmiar (najlepiej średniej wielkości).
- Posypać cukrem perlistym
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC.
Zachowaj ostrożność pod koniec czasu pieczenia. Nie wyjmuj ich bezpośrednio z piekarnika, ponieważ istnieje ryzyko, że opadną.
Przed wyjęciem pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte przez 10 minut. - Pozostawić do ostygnięcia i gotowe!
Obserwacje
* Można je jeść w niezmienionej postaci lub nadziać czym tylko się chce (kremem czekoladowym, lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sorbetem malinowym, masłem orzechowym...).
* Ciasto można zamrozić przed pieczeniem. Wtedy wystarczy wyjąć je 1 godzinę wcześniej z lodówki i upiec.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!