Czekoladowa charlotte
zagłosuj teraz
Weź swój najlepszy buduar, czas zrobić charlotte! Jest tak rozpływająca się, jak tylko można sobie tego życzyć, a my zrobiliśmy ją z czekoladą dla jeszcze większej pyszności ;-)
Składniki
8
Mus :
Dla Charlotte :
Do ganache :
Szacowany koszt: 6.21Euros€ (0.78€/porcja)
Materiały
- Forma na zawiasach o średnicy 18 cm i wysokości 9 cm
Przygotowanie
- Przygotuj mus: oddziel białka od żółtek.
- Wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj roztopioną czekoladę i dobrze wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszać z poprzednią mieszanką. Odstawić do późniejszego użycia.
- Charlotte :
Umieścić folię spożywczą na dnie tortownicy. - Szybko zanurz herbatniki w misce z wodą, a następnie ułóż je wokół krawędzi formy. Na koniec przykryj podstawę herbatnikami, które również zostały namoczone.
- Wlej do niego połowę musu czekoladowego, a następnie umieść na wierzchu kilka herbatników Boudoir, nie przepuszczając ich przez wodę, aby nie były zbyt ciężkie.
- Dodać resztę musu czekoladowego i ponownie przykryć namoczonymi w wodzie herbatnikami boudoir. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- Wyjąć z lodówki i odciąć nadmiar.
- Wyjąć charlotte z formy i rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Za pomocą szpatułki rozprowadź czekoladę na charlotte. Pozostawić na kilka minut.
- A teraz Twoja czekoladowa Charlotte jest gotowa do spożycia!
Obserwacje
Buduary: pamiętaj, aby kupić "specjalne ciasto". Będą grubsze i łatwiejsze do umieszczenia w puszce.
Moczenie bułeczek: zamiast moczyć je w wodzie, możesz namoczyć je w mleku z odrobiną koniaku lub rumu. Doda to charlotte jeszcze więcej smaku ;-)
Sprzęt do gotowania
kuchenka mikrofalowa
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!