Czekoladowa charlotte

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
40 min

Weź swój najlepszy buduar, czas zrobić charlotte! Jest tak rozpływająca się, jak tylko można sobie tego życzyć, a my zrobiliśmy ją z czekoladą dla jeszcze większej pyszności ;-)


Składniki

8

Mus :

Dla Charlotte :

Do ganache :

Szacowany koszt: 6.21 (0.78€/porcja)

Materiały

  • Forma na zawiasach o średnicy 18 cm i wysokości 9 cm

Przygotowanie


  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 1Przygotuj mus: oddziel białka od żółtek.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 2Wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj roztopioną czekoladę i dobrze wymieszaj.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 3Ubij białka na sztywną pianę.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 4Delikatnie wymieszać z poprzednią mieszanką. Odstawić do późniejszego użycia.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 5Charlotte :
    Umieścić folię spożywczą na dnie tortownicy.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 6Szybko zanurz herbatniki w misce z wodą, a następnie ułóż je wokół krawędzi formy. Na koniec przykryj podstawę herbatnikami, które również zostały namoczone.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 7Wlej do niego połowę musu czekoladowego, a następnie umieść na wierzchu kilka herbatników Boudoir, nie przepuszczając ich przez wodę, aby nie były zbyt ciężkie.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 8Dodać resztę musu czekoladowego i ponownie przykryć namoczonymi w wodzie herbatnikami boudoir. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 9Wyjąć z lodówki i odciąć nadmiar.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 10Wyjąć charlotte z formy i rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Za pomocą szpatułki rozprowadź czekoladę na charlotte. Pozostawić na kilka minut.
  • Czekoladowa Charlotte - Przygotowanie krok 11A teraz Twoja czekoladowa Charlotte jest gotowa do spożycia!

Obserwacje

Buduary: pamiętaj, aby kupić "specjalne ciasto". Będą grubsze i łatwiejsze do umieszczenia w puszce.

Moczenie bułeczek: zamiast moczyć je w wodzie, możesz namoczyć je w mleku z odrobiną koniaku lub rumu. Doda to charlotte jeszcze więcej smaku ;-)



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+