Czekoladowy krem, który przeniesie cię do czasów dzieciństwa
Ahhh flan, ten pyszny i pocieszający deser, który przypomina nam dzieciństwo i niedzielne posiłki w domu naszych dziadków :-) W Ptitchef wszyscy byliśmy uzależnieni od klasycznego kremowego flanu waniliowego, ale to było bez próbowania tej czekoladowej wersji! Gwarantujemy, że nie będziesz w stanie zjeść tylko jednego kawałka ;-) Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku poniżej ↓
Składniki
Materiały
- 1 okrągła forma 20 cm
- rondel
- trzepaczka
Przygotowanie
- Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie formy i natłuść jej brzegi. Wyciąć krążek ciasta o średnicy równej średnicy formy i umieścić go w podstawie formy.
Wytnij paski z pozostałego ciasta do wysokości formy i umieść je na krawędziach formy w kontakcie z krążkiem ciasta na dnie. - Wlej mleko i śmietankę do rondelka i dodaj czekoladę. Podgrzewaj na średnim ogniu i roztop czekoladę, mieszając drewnianą łyżką.
- Umieść jajka w misce, dodaj cukier i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Wlej mieszaninę jajek, cukru i mąki kukurydzianej do rondla, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
- Gdy masa zgęstnieje, wlej ją do formy z ciastem i wygładź.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Przykryć folią aluminiową, jeśli się przypali. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- I gotowe! Twój flan jest gotowy do spożycia :-)
Obserwacje
Wskazówka dotycząca dekoracji:
Aby uzyskać bardziej wykwintną wersję, przed podaniem można zetrzeć trochę wiórków czekoladowych.
Jakie ciasto wybrać?
My użyliśmy ciasta kruchego, ale równie dobrze sprawdzi się ciasto francuskie. Można również użyć ciasta kruchego.
Jakiego mleka powinienem użyć?
Zalecamy mleko pełnotłuste zamiast półtłustego, ponieważ flan będzie jeszcze bardziej kremowy.
Jaką ciemną czekoladę powinienem wybrać?
Dla miłośników czekolady dobrym wyborem będzie czekolada do ciast o zawartości 70% kakao. Ciemna czekolada o zawartości 50% kakao jest również bardzo dobra.
Czekolada mleczna czy biała?
Dla urozmaicenia i łagodniejszego smaku czekolady można również wybrać czekoladę białą lub mleczną. W tym przypadku zalecamy dodanie do przepisu tylko 100 g cukru, ponieważ te czekolady są słodsze niż ciemna czekolada.
Jak przechowywać krem czekoladowy?
Flan można przechowywać w lodówce przez kilka dni.