Czekoladowy flan, który przeniesie cię do czasów dzieciństwa

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
4 h 20 m

Ahhh flan, ten pyszny i pocieszający deser, który przypomina nam dzieciństwo i niedzielne posiłki w domu naszych dziadków :-) W Ptitchef wszyscy byliśmy uzależnieni od klasycznego kremowego flanu waniliowego, ale to było bez próbowania tej czekoladowej wersji! Gwarantujemy, że nie będziesz w stanie zjeść tylko jednego kawałka ;-) Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku poniżej ↓


Składniki

8
Szacowany koszt: 5.79 (0.72€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania1 h


Obserwacje

Wskazówka dotycząca dekoracji:
Aby uzyskać bardziej wykwintną wersję, przed podaniem można zetrzeć trochę wiórków czekoladowych.

Jakie ciasto wybrać?
My użyliśmy ciasta kruchego, ale równie dobrze sprawdzi się ciasto francuskie. Można również użyć ciasta kruchego.

Jakiego mleka powinienem użyć?
Zalecamy mleko pełnotłuste zamiast półtłustego, ponieważ flan będzie jeszcze bardziej kremowy.

Jaką ciemną czekoladę powinienem wybrać?
Dla miłośników czekolady dobrym wyborem będzie czekolada do ciast o zawartości 70% kakao. Ciemna czekolada o zawartości 50% kakao jest również bardzo dobra.

Czekolada mleczna czy biała?
Dla urozmaicenia i łagodniejszego smaku czekolady można również wybrać czekoladę białą lub mleczną. W tym przypadku zalecamy dodanie do przepisu tylko 100 g cukru, ponieważ te czekolady są słodsze niż ciemna czekolada.

Jak przechowywać krem czekoladowy?
Flan można przechowywać w lodówce przez kilka dni.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+