Eklery czekoladowe (wyjaśnione krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
trudne
2 h 5 m

Dziś zajmiemy się słynnym francuskim ciastem: eklerkami czekoladowymi! Mamy przepis krok po kroku, który jest nie tylko napisany i sfotografowany, ale także nagrany na wideo! Będziesz mógł pracować z nami, aby przygotować ciasto parzone, krem czekoladowy i polewę, 3 podstawowe składniki eklerów. Będziesz w stanie przygotować jeszcze lepsze desery niż w cukierni!


Składniki

8

Ciasto parzone :

Krem czekoladowy:

Ganache na polewę:

Szacowany koszt: 3.51 (0.44€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania35 min


Obserwacje

Polewa: tradycyjna polewa do eklerów przygotowywana jest z kremówki. To rozwiązanie jest jednak drogie, trudniejsze do wykonania i mniej smaczne. Dlatego zastąpiliśmy ją ganache.
Gotowanie: ciasto ptysiowe pęcznieje w miarę odparowywania wody podczas pieczenia. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec pieczenia pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz ptysie z piekarnika, z pewnością się przewrócą!
Unikaj przypalania kremu: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.
Przechowywanie: maksymalnie 48 godzin.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+