Eklery z kremem pistacjowym i malinami
Eklery, ulubione francuskie wypieki zespołu PetitChef.co.uk. Kawa, czekolada, orzechy laskowe, ale przyznajemy, że najbardziej lubimy te wypełnione kremem pistacjowym i świeżymi malinami: pyszny przepis, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Zrób je sam, postępując zgodnie z pisemnym przepisem wyjaśnionym krok po kroku i naszym samouczkiem wideo na dole strony. Życzymy smacznego!
Składniki
Ciasto parzone:
Craquelin :
Materiały
- Saszetka
- Gładka wylewka
- Wylewka kształtowa
- Szablon do eklerów
Przygotowanie
- Krem pistacjowy mousseline:
Doprowadzić mleko do wrzenia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem, aż masa stanie się lekka i kremowa. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Teraz wlewać po trochu wrzące mleko. Następnie dobrze wymieszaj. Następnie wlej powstałą mieszaninę do rondla.
- Umieść śmietankę z powrotem w garnku na średnim ogniu i stale mieszaj, aż zgęstnieje. Po osiągnięciu idealnej konsystencji, zdjąć z ognia.
- Dodaj 50 g masła do jeszcze ciepłej śmietany. Pozostaw masło poza lodówką, aby zmiękło. Teraz przykryj krem folią i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Craquelin :
Utrzeć miękkie masło z brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę i mieszać do uzyskania masy. Na koniec dodać różowy barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. - Teraz rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (musi mieć 2 milimetry grubości). Następnie włóż do lodówki.
- Ciasto parzone:
W rondelku podgrzać wodę z masłem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę i dobrze wymieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek rondla. - Teraz zdejmij rondel z ognia i dodaj jajka, jedno po drugim. Pamiętaj, aby mieszać za każdym razem, gdy dodajesz jajko (mieszaj energicznie, ponieważ na tym etapie stawką jest elastyczność mieszanki).
- Połóż arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia i umieść pod nim kształty eklerów.
Następnie napełnij worek cukierniczy z gładką końcówką ciastem parzonym i uformuj eklery. - Wyjmij craquelin z lodówki i pokrój na kawałki tej samej wielkości co eklerki. Uważaj, craquelin musi pozostać twardy, jeśli jest zbyt gorący, nie wahaj się włożyć go do zamrażarki, aby zapobiec szybkiemu stopieniu się masła.
- Teraz umieść kawałki craquelin na każdym eklerku. (jeśli się połamią, nie ma problemu, ponieważ wyrównają się podczas pieczenia).
- Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia nie wyjmuj od razu blachy z piekarnika, ponieważ eklery mogą opaść. Pozostaw więc uchylone drzwiczki piekarnika na co najmniej 10 minut przed ich wyjęciem. - Gdy eklery ostygną, można dokończyć krem mousseline:
Dodaj krem pistacjowy o temperaturze pokojowej i ubij go za pomocą biczów elektrycznych. Dodać 1/3 pozostałego miękkiego masła i ubijać na najwyższych obrotach. - Gdy pierwszy kawałek masła zostanie dobrze włączony, powtarzaj czynność aż do jej zakończenia. Po dodaniu całego masła, kontynuuj ugniatanie mieszanki przez dwie do trzech minut, aż stanie się gęsta.
- Teraz przekrój eklery wzdłuż na pół. Następnie napełnij worek do wyciskania kremem mousseline i obficie je wypełnij
- Ułóż kilka malin na wierzchu kremu, uważając, aby umieścić je na końcach, tak aby były widoczne.
- Zamknij eklerki i posyp je cukrem pudrem.
- Et voila, eklerki z kremem pistacjowym i malinami są gotowe!
Obserwacje
Koniec pieczenia: Nie otwierać gwałtownie drzwiczek piekarnika, w przeciwnym razie ciasto parzone spuchnie. Ciasto pęcznieje dzięki odparowywaniu wody podczas pieczenia: pozostaw je uchylone przez co najmniej 10 minut przed wyjęciem.
Craquelin : Nie jest niezbędna, ale nada eklerkom chrupkości i koloru. Jeśli nie chcesz go przygotowywać, nie zapomnij posmarować eklerów roztrzepanym jajkiem i przejechać po ich powierzchni zębami widelca, aby je wyłożyć.
Przechowywanie : maksymalnie 48 godzin