Eklery z kremem pistacjowym i malinami
Eklery, ulubione francuskie wypieki zespołu PetitChef.co.uk. Kawa, czekolada, orzechy laskowe, ale przyznajemy, że najbardziej lubimy te wypełnione kremem pistacjowym i świeżymi malinami: pyszny przepis, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Zrób je sam, postępując zgodnie z pisemnym przepisem wyjaśnionym krok po kroku i naszym samouczkiem wideo na dole strony. Życzymy smacznego!
Składniki
Ciasto parzone:
Krem pistacjowy mousseline:
Craquelin:
Materiały
- Saszetka
- Gładka wylewka
- Wylewka kształtowa
- Szablon do eklerów
Przygotowanie
Krem pistacjowy mousseline:
Doprowadzić mleko do wrzenia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem, aż masa stanie się lekka i kremowa. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.Teraz wlewać po trochu wrzące mleko. Następnie dobrze wymieszaj. Następnie wlej powstałą mieszaninę do rondla.
Umieść śmietankę z powrotem w garnku na średnim ogniu i stale mieszaj, aż zgęstnieje. Po osiągnięciu idealnej konsystencji, zdejmij z ognia.
Dodaj 50 g masła do jeszcze ciepłej śmietany. Pozostaw masło poza lodówką, aby zmiękło. Teraz przykryj krem folią i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Craquelin:
Utrzeć miękkie masło z brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę i mieszać do uzyskania masy. Na koniec dodać różowy barwnik spożywczy i dobrze wymieszać.Teraz rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (musi mieć 2 milimetry grubości). Następnie włóż do lodówki.
Ciasto parzone:
W rondelku podgrzać wodę z masłem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę i dobrze wymieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek rondla.Teraz zdejmij rondel z ognia i dodaj jajka, jedno po drugim. Pamiętaj, aby mieszać za każdym razem, gdy dodajesz jajko (mieszaj energicznie, ponieważ na tym etapie stawką jest elastyczność mieszanki).
Połóż arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia i umieść pod nim kształty eklerów.
Następnie napełnij worek cukierniczy z gładką końcówką ciastem parzonym i uformuj eklery.Wyjmij craquelin z lodówki i pokrój na kawałki tej samej wielkości co eklerki. Uważaj, craquelin musi pozostać twardy, jeśli jest zbyt gorący, nie wahaj się włożyć go do zamrażarki, aby zapobiec szybkiemu stopieniu się masła.
Teraz umieść kawałki craquelin na każdym eklerku. (jeśli się połamią, nie ma problemu, ponieważ wyrównają się podczas pieczenia).
Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia nie wyjmuj od razu blachy z piekarnika, ponieważ eklery mogą opaść. Pozostaw więc uchylone drzwiczki piekarnika na co najmniej 10 minut przed ich wyjęciem.Gdy eklery ostygną, można dokończyć krem mousseline:
Dodaj krem pistacjowy o temperaturze pokojowej i ubij go za pomocą biczów elektrycznych. Dodać 1/3 pozostałego miękkiego masła i ubijać na najwyższych obrotach.Gdy pierwszy kawałek masła zostanie dobrze włączony, powtarzaj czynność aż do jej zakończenia. Po dodaniu całego masła, kontynuuj ugniatanie mieszanki przez dwie do trzech minut, aż stanie się gęsta.
Teraz przekrój eklery wzdłuż na pół. Następnie napełnij worek do wyciskania kremem mousseline i obficie je wypełnij.
Ułóż kilka malin na wierzchu kremu, uważając, aby umieścić je na końcach, tak aby były widoczne.
Zamknij eklerki i posyp je cukrem pudrem.
Et voila, eklerki z kremem pistacjowym i malinami są gotowe!
Obserwacje
Koniec pieczenia: Nie otwierać gwałtownie drzwiczek piekarnika, w przeciwnym razie ciasto parzone spuchnie. Ciasto pęcznieje dzięki odparowywaniu wody podczas pieczenia: pozostaw je uchylone przez co najmniej 10 minut przed wyjęciem.
Craquelin: Nie jest niezbędna, ale nada eklerkom chrupkości i koloru. Jeśli nie chcesz go przygotowywać, nie zapomnij posmarować eklerów roztrzepanym jajkiem i przejechać po ich powierzchni zębami widelca, aby je wyłożyć.
Przechowywanie: maksymalnie 48 godzin