Far breton z suszonymi śliwkami

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h 5 m

Drodzy bretońscy przyjaciele, nadszedł czas, abyśmy uhonorowali jeden z gwiazdorskich przepisów waszego regionu ;-)


Składniki

10
Szacowany koszt: 5.54 (0.55€/porcja)

Materiały

  • miska na sałatkę
  • Forma do ciasta sprężynowego
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min

  • Far breton z suszonymi śliwkami - Przygotowanie krok 1Wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy.
  • Far breton z suszonymi śliwkami - Przygotowanie krok 2Dodaj jajka i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło.
  • Far breton z suszonymi śliwkami - Przygotowanie krok 3Dodaj mleko, dobrze mieszając. Następnie dodać suszone śliwki.
  • Far breton z suszonymi śliwkami - Przygotowanie krok 4Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.
  • Far breton z suszonymi śliwkami - Przygotowanie krok 5Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
  • Far breton z suszonymi śliwkami - Przygotowanie krok 6A teraz twój far breton jest gotowy!

Obserwacje

Tradycyjna receptura: ten przepis był pierwotnie przygotowywany bez dodatków. Gdy bretońscy rybacy udawali się na sprzedaż dorsza do Agen, przywozili ze sobą suszone śliwki. Śliwki zostały ostatecznie dodane do przepisu. Bretończycy dodają również jabłka.

Śliwki: mała sztuczka, aby nie opadły na dno → najpierw zanurzyć je w mące.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+