Far breton z suszonymi śliwkami
zagłosuj teraz
Drodzy bretońscy przyjaciele, nadszedł czas, abyśmy uhonorowali jeden z gwiazdorskich przepisów waszego regionu ;-)
Składniki
10
Szacowany koszt: 5.54Euros€ (0.55€/porcja)
Materiały
- miska na sałatkę
- Forma do ciasta sprężynowego
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
- Wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy.
- Dodaj jajka i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło.
- Dodaj mleko, dobrze mieszając. Następnie dodać suszone śliwki.
- Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.
- Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz twój far breton jest gotowy!
Obserwacje
Tradycyjna receptura: ten przepis był pierwotnie przygotowywany bez dodatków. Gdy bretońscy rybacy udawali się na sprzedaż dorsza do Agen, przywozili ze sobą suszone śliwki. Śliwki zostały ostatecznie dodane do przepisu. Bretończycy dodają również jabłka.
Śliwki: mała sztuczka, aby nie opadły na dno → najpierw zanurzyć je w mące.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!