Jodłowe bezy
zagłosuj teraz
Co może być bardziej uroczego i pysznego na zakończenie świątecznego posiłku, do herbaty lub kawy, niż te piękne bezy w kształcie choinki?
Składniki
15
Szacowany koszt: 0.53Euros€ (0.04€/porcja)
Materiały
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h
- Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodaj drugą połowę cukru.
- Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki.
- Dodaj odrobinę barwnika i ubij bezę. Bądź ostrożny, lepiej dodawać trochę barwnika stopniowo niż za dużo na raz.
- Za pomocą rękawa do wyciskania ułóż małe choinki na blasze do pieczenia, dociskając je trzykrotnie.
- Dodaj małe perełki cukru do każdej choinki. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 110°C.
- Bezowe drzewka są już gotowe!
Obserwacje
Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)
Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!