Jodłowe bezy

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
łatwe
1 h 15 m

Co może być bardziej uroczego i pysznego na zakończenie świątecznego posiłku, do herbaty lub kawy, niż te piękne bezy w kształcie choinki?


Składniki

15
Szacowany koszt: 0.53 (0.04€/porcja)

Materiały

  • Torebka na ciasto

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h

  • Jodłowe bezy - Przygotowanie krok 1Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodaj drugą połowę cukru.
  • Jodłowe bezy - Przygotowanie krok 2Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki.
  • Jodłowe bezy - Przygotowanie krok 3Dodaj odrobinę barwnika i ubij bezę. Bądź ostrożny, lepiej dodawać trochę barwnika stopniowo niż za dużo na raz.
  • Jodłowe bezy - Przygotowanie krok 4Za pomocą rękawa do wyciskania ułóż małe choinki na blasze do pieczenia, dociskając je trzykrotnie.
  • Jodłowe bezy - Przygotowanie krok 5Dodaj małe perełki cukru do każdej choinki. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 110°C.
  • Jodłowe bezy - Przygotowanie krok 6Bezowe drzewka są już gotowe!

Obserwacje

Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)

Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+