Jodłowe bezy
zagłosuj teraz
Co może być bardziej uroczego i pysznego na zakończenie świątecznego posiłku, do herbaty lub kawy, niż te piękne bezy w kształcie choinki?
Składniki
15
Szacowany koszt: 0.53Euros€ (0.04€/porcja)
Materiały
- torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h
Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodaj drugą połowę cukru.
Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki.
Dodaj odrobinę barwnika i ubij bezę. Bądź ostrożny, lepiej dodawać trochę barwnika stopniowo niż za dużo na raz.
Za pomocą rękawa do wyciskania ułóż małe choinki na blasze do pieczenia, dociskając je trzykrotnie.
Dodaj małe perełki cukru do każdej choinki. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 110°C.
Bezowe drzewka są już gotowe!
Obserwacje
Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)
Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!