Kafelki migdałowe
zagłosuj teraz
Odrobina dodatkowej słodyczy, która nie wymaga wielu przygotowań, a sprawia, że desery są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne!
Składniki
10
Na tuzin płytek :
Szacowany koszt: 2.97Euros€ (0.3€/porcja)
Materiały
- Wałek do ciasta
Na tuzin płytek :
- 125 g sproszkowanych migdałów
- 2 białka jaj
- 80 g cukru
- 15 g mąki
- 25 g roztopionego masła
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania10 min
- Wymieszaj migdały z cukrem i mąką.
- Dodaj białka i dobrze wymieszaj. Następnie dodać roztopione masło, dobrze wymieszać i schłodzić przez 1 godzinę.
- Używając małej łyżeczki, umieść małe kopce ciasta na blasze do pieczenia i rozprowadź widelcem. Nie bój się rozłożyć ich równomiernie, jak pokazano na filmie.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika szybko umieść płytki na wałku do ciasta, aby nabrały zaokrąglonego kształtu. Bardziej oryginalną technikę podano w komentarzach do przepisu.
- A teraz, po zaledwie kilku sekundach, płytki są gotowe!
Obserwacje
Wskazówka dotycząca składania kilku płytek jednocześnie: umieść kij od miotły na dwóch krzesłach i użyj go jako podpory.
Do podania: te chrupiące migdałowe płytki są idealne do lodów, kremów, kaw dla smakoszy lub innych deserów ;-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!