Kafelki migdałowe

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h 10 m

Odrobina dodatkowej słodyczy, która nie wymaga wielu przygotowań, a sprawia, że desery są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne!

Składniki

10

Na tuzin płytek :

Materiały

  • Wałek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania10 min
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj migdały w płatkach z cukrem i mąką.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 2Dodaj białka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło, wymieszaj i schłódź przez 1 godzinę.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 3Używając małej łyżeczki, umieść małe kopce ciasta na blasze do pieczenia i rozprowadź je widelcem. Nie bój się rozłożyć ich równomiernie, jak pokazano na filmie.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 4Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 5Po wyjęciu z piekarnika szybko umieść płytki na wałku do ciasta, aby nabrały zaokrąglonego kształtu. Bardziej oryginalną technikę podano w komentarzach do przepisu.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 6A teraz, po zaledwie kilku sekundach, płytki są gotowe!

Obserwacje

Wskazówka dotycząca składania kilku płytek jednocześnie: umieść kij od miotły na dwóch krzesłach i użyj go jako podpory.

Do podania: te chrupiące migdałowe płytki są idealne do lodów, kremów, kaw dla smakoszy lub innych deserów ;-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: