Kafelki migdałowe

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h 10 m

Odrobina dodatkowej słodyczy, która nie wymaga wielu przygotowań, a sprawia, że desery są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne!


Składniki

10

Na tuzin płytek :

Szacowany koszt: 2.97 (0.3€/porcja)

Materiały

  • Wałek do ciasta

Na tuzin płytek :

  • 125 g sproszkowanych migdałów
  • 2 białka jaj
  • 80 g cukru
  • 15 g mąki
  • 25 g roztopionego masła

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania10 min

  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj migdały z cukrem i mąką.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 2Dodaj białka i dobrze wymieszaj. Następnie dodać roztopione masło, dobrze wymieszać i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 3Używając małej łyżeczki, umieść małe kopce ciasta na blasze do pieczenia i rozprowadź widelcem. Nie bój się rozłożyć ich równomiernie, jak pokazano na filmie.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 4Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 5Po wyjęciu z piekarnika szybko umieść płytki na wałku do ciasta, aby nabrały zaokrąglonego kształtu. Bardziej oryginalną technikę podano w komentarzach do przepisu.
  • Kafelki migdałowe - Przygotowanie krok 6A teraz, po zaledwie kilku sekundach, płytki są gotowe!

Obserwacje

Wskazówka dotycząca składania kilku płytek jednocześnie: umieść kij od miotły na dwóch krzesłach i użyj go jako podpory.

Do podania: te chrupiące migdałowe płytki są idealne do lodów, kremów, kaw dla smakoszy lub innych deserów ;-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+