Łatwa pavlova z truskawkami

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
1 h 30 m

Masz w lodówce kilka białek, które zostały z poprzedniego przygotowania? Wykorzystaj je do zrobienia bezy! A jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej pobłażliwy deser, dodaj trochę bitej śmietany i kilka owoców, a otrzymasz wspaniałą Pavlovą! Jeśli chodzi o historię tego deseru, warto wiedzieć, że Nowa Zelandia i Australia spierają się o to, kto go stworzył. Ale niezależnie od tego, wiemy, że został stworzony jako hołd dla baletnicy Anny Pavlovej, uważanej za najlepszą tancerkę baletową w historii.


Składniki

8

Na bezę :

Śmietana :

Do dekoracji :

Szacowany koszt: 4.44 (0.56€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h


Obserwacje

Beza: Aby uzyskać piękną bezę, która jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, nie wolno "atakować" białek. Ubijaj masę ze stałą prędkością. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, spowoduje to nierównomierne rozprężenie, tj. wilgoć wydostanie się spomiędzy pęcherzyków powietrza. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy na dnie musu czekoladowego znajduje się woda.
Następnie należy ubić białka za pomocą ptasiego dzioba. Należy je ubijać, aż utworzą dziób ptaka. Konsystencja będzie przypominać piankę do golenia ;-) Należy również użyć białek w temperaturze pokojowej.

Krem chantilly: Upewnij się, że naczynia są bardzo zimne i że śmietana ma 30% tłuszczu, w przeciwnym razie nie wyrośnie, a szkoda! Jeśli chodzi o konsystencję, ponownie powinna się dobrze trzymać razem. Wszystko, co musisz zrobić, to zrobić to, gdy beza jest zimna i tuż przed podaniem.

Owoce: tradycyjna nowozelandzka wersja wykorzystuje... kiwi! Połączenie ich kwasowości ze śmietaną i bezą jest idealne! Ale to do Ciebie należy wybór owoców, które lubisz najbardziej!

Przechowywanie: Ten deser powinien być przechowywany przez 2 do 3 dni, zwłaszcza w chłodnym miejscu, aby bita śmietana nie wypadła.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+