Łatwa pavlova truskawkowa

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
1 h 30 m

Masz w lodówce kilka białek, które zostały z poprzedniego przygotowania? Wykorzystaj je do zrobienia bezy! A jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej pobłażliwy deser, dodaj trochę bitej śmietany i kilka owoców, a otrzymasz wspaniałą Pavlovą! Jeśli chodzi o historię tego deseru, warto wiedzieć, że Nowa Zelandia i Australia spierają się o to, kto go stworzył. Ale niezależnie od tego, wiemy, że został stworzony jako hołd dla baletnicy Anny Pavlovej, uważanej za najlepszą tancerkę baletową w historii.


Składniki

8

Na bezę :

Śmietana :

Do dekoracji :

Szacowany koszt: 4.44 (0.56€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h

  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 1Zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Gdy zaczną się pienić, stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą, a następnie cukier.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 2Białka powinny być sztywne, błyszczące i tworzyć szczyty.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 3Rozłóż białka na blasze do pieczenia, tworząc gruby okrąg. Piec przez 1h20 w temperaturze 120°C.
    Można to zrobić dzień wcześniej.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 4Gdy beza będzie zimna, a przed podaniem, ubij zimną śmietanę na sztywno. Gdy śmietana zacznie rosnąć, dodawać cukier po trochu.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 5Gdy bita śmietana będzie gotowa, rozprowadź ją na bezie.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 6Następnie, po przekrojeniu truskawek wzdłuż na 4 części, posyp je kremem.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 7Posyp cukrem pudrem na wierzchu, aby udekorować.
  • Łatwa pavlova truskawkowa - Przygotowanie krok 8Pavlova jest gotowa! Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

Obserwacje

Beza: Aby uzyskać piękną bezę, która jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, nie wolno "atakować" białek. Ubijaj masę ze stałą prędkością. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, spowoduje to nierównomierne rozprężenie, tj. wilgoć wydostanie się spomiędzy pęcherzyków powietrza. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy na dnie musu czekoladowego znajduje się woda.
Następnie należy ubić białka za pomocą ptasiego dzioba. Należy je ubijać, aż utworzą dziób ptaka. Konsystencja będzie przypominać piankę do golenia ;-) Należy również użyć białek w temperaturze pokojowej.

Krem chantilly: Upewnij się, że naczynia są bardzo zimne i że śmietana ma 30% tłuszczu, w przeciwnym razie nie wyrośnie, a szkoda! Jeśli chodzi o konsystencję, ponownie powinna się dobrze trzymać razem. Wszystko, co musisz zrobić, to zrobić to, gdy beza jest zimna i tuż przed podaniem.

Owoce: tradycyjna nowozelandzka wersja wykorzystuje... kiwi! Połączenie ich kwasowości ze śmietaną i bezą jest idealne! Ale to do Ciebie należy wybór owoców, które lubisz najbardziej!

Przechowywanie: Ten deser powinien być przechowywany przez 2 do 3 dni, zwłaszcza w chłodnym miejscu, aby bita śmietana nie wypadła.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+