Lody jogurtowe i malinowe
zagłosuj teraz
Wraz z rosnącymi temperaturami nasze żołądki wołają o orzeźwiające przepisy. Twój też? Właśnie tak, ponieważ zespół Ptitchef opracował przepis na malinowe lody jogurtowe!
Składniki
6
Szacowany koszt: 3.8Euros€ (0.63€/porcja)
Przygotowanie
- Przygotowanie lodów:
Ubić śmietanę i odstawić na bok. - Wymieszaj jogurt grecki z mlekiem skondensowanym.
- Dodać bitą śmietanę.
- Wymieszać szpatułką ruchem obrotowym.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. - Przygotowanie coulis malinowego:
Do dżemu malinowego dodać łyżkę wody i wymieszać.
Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 40 sekund.
Przecedzić, aby usunąć wszystkie pestki. - Gdy coulis uzyska gładką konsystencję, pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Formowanie lodu za pomocą maszyny do lodów :
[Jeśli nie masz maszynki do lodów, nie martw się! Umieść śmietanę w zamrażarce na 2 godziny, mieszając trzepaczką elektryczną co 30 minut. ]
Jeśli masz maszynę do lodów, włącz ją i wlewaj śmietankę po trochu. - Pozostaw turbinę na 40 minut.
- Do lodów używamy prostokątnej foremki (najlepiej aluminiowej).
Wlej połowę lodów do formy i wygładź. - Dodać coulis malinowe i delikatnie wymieszać łyżką.
- Dodać pozostałe lody i wyrównać.
Przykryć folią spożywczą i zamrażać przez 2 godziny. - Po 2 godzinach pozostaw tackę z lodem w temperaturze pokojowej na 5-10 minut, aby lód stał się bardziej elastyczny.
Zdejmij folię spożywczą i uformuj lody w kulkę. - I gotowe!
Podawać z odrobiną dżemu malinowego.
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!