Lody jogurtowe i malinowe

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
1 h

Wraz z rosnącymi temperaturami nasze żołądki wołają o orzeźwiające przepisy. Twój też? Właśnie tak, ponieważ zespół Ptitchef opracował przepis na malinowe lody jogurtowe!


Składniki

6
Szacowany koszt: 3.8 (0.63€/porcja)

Przygotowanie


  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 1Przygotowanie lodów:
    Ubić śmietanę i odstawić na bok.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 2Wymieszaj jogurt grecki z mlekiem skondensowanym.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 3Dodać bitą śmietanę.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 4Wymieszać szpatułką ruchem obrotowym.
    Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 5Przygotowanie coulis malinowego:
    Do dżemu malinowego dodać łyżkę wody i wymieszać.
    Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 40 sekund.
    Przecedzić, aby usunąć wszystkie pestki.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 6Gdy coulis uzyska gładką konsystencję, pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 7Formowanie lodu za pomocą maszyny do lodów :

    [Jeśli nie masz maszynki do lodów, nie martw się! Umieść śmietanę w zamrażarce na 2 godziny, mieszając trzepaczką elektryczną co 30 minut. ]

    Jeśli masz maszynę do lodów, włącz ją i wlewaj śmietankę po trochu.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 8Pozostaw turbinę na 40 minut.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 9Do lodów używamy prostokątnej foremki (najlepiej aluminiowej).
    Wlej połowę lodów do formy i wygładź.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 10Dodać coulis malinowe i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 11Dodać pozostałe lody i wyrównać.
    Przykryć folią spożywczą i zamrażać przez 2 godziny.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 12Po 2 godzinach pozostaw tackę z lodem w temperaturze pokojowej na 5-10 minut, aby lód stał się bardziej elastyczny.

    Zdejmij folię spożywczą i uformuj lody w kulkę.
  • Lody jogurtowe i malinowe - Przygotowanie krok 13I gotowe!

    Podawać z odrobiną dżemu malinowego.


Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+