Mała terrina maślana
Wspaniały, ultra-regresywny przepis, który jest tak łatwy do wykonania! Już nigdy nie zobaczysz klasycznej paczki Petits Beurres LU ;-) Idealny chrupiący deser dla wszystkich fanów czekolady!
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Dodać śmietankę, pastę czekoladową i czekoladę, a następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Pozostawić ganache do ostygnięcia na 1 godzinę.
W formie do pieczenia umieścić arkusz papieru do pieczenia, aby zakryć krawędzie, a następnie wypełnić dno bułkami maślanymi, stroną do dołu. Nałożyć warstwę ganache.
Następnie szybko zanurzyć każdy herbatnik maślany w mleku, umieścić je w formie i nałożyć warstwę ganache. Nie moczyć herbatników w mleku zbyt długo, aby się nie rozpadły.
Kontynuować naprzemienne układanie warstw ganache i bułek maślanych zanurzonych w mleku, kończąc warstwą ganache.
Pozostawić na noc w lodówce, a następnie wyjąć z formy i usunąć papier do pieczenia. Przykleić pozostałe bułki maślane do dekoracji.
Teraz terrina maślana jest gotowa!
Obserwacje
Czas leżakowania: to naprawdę musi być noc. Łatwo sobie wyobrazić, że minuty będą sumować się do godzin, gdy będziesz czekać na skosztowanie tego cudownego przysmaku, ale tylko dzięki temu nocnemu odpoczynkowi ganache idealnie zastygnie, więc bądź cierpliwy ;-)
Wariacje : można sobie wyobrazić wariacje tego deseru z mleczną lub białą czekoladą zamiast ciemnej. Każdy herbatnik o podobnym kształcie również się nada, na przykład Thé Brun.
Krojenie: aby zachować wyraźny zarys warstw podczas krojenia, zalecamy użycie noża do chleba lub noża z dużymi zębami.
Przechowywanie: ten deser można przechowywać przez około tydzień, oczywiście w lodówce, aby zachować jego jędrną konsystencję!