Mała terrina maślana

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
25 min

Wspaniały, ultra-regresywny przepis, który jest tak łatwy do wykonania! Już nigdy nie zobaczysz klasycznej paczki Petits Beurres LU ;-) Idealny chrupiący deser dla wszystkich fanów czekolady!


Składniki

10
Szacowany koszt: 4.64 (0.46€/porcja)

Przygotowanie


  • Mała terrina maślana - Przygotowanie krok 1Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Dodać śmietankę, pastę czekoladową i czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Pozostawić ganache do ostygnięcia na 1 godzinę.
  • Mała terrina maślana - Przygotowanie krok 2Umieść arkusz papieru do pieczenia w tortownicy, aby zakryć krawędzie, i wypełnij dno kostkami masła, stroną do dołu. Nałożyć warstwę ganache.
  • Mała terrina maślana - Przygotowanie krok 3Następnie szybko zanurz każdy herbatnik maślany w mleku, umieść je w formie i nałóż warstwę ganache. Nie mocz herbatników w mleku zbyt długo, aby się nie rozpadły.
  • Mała terrina maślana - Przygotowanie krok 4Kontynuuj naprzemienne układanie warstw ganache/masła zanurzonego w mleku, kończąc warstwą ganache.
  • Mała terrina maślana - Przygotowanie krok 5Pozostawić na noc w lodówce, a następnie wyjąć z formy i usunąć papier do pieczenia. Przykleić pozostałe kostki masła do dekoracji.
  • Mała terrina maślana - Przygotowanie krok 6Teraz terrina maślana jest gotowa!

Obserwacje

Czas leżakowania: to naprawdę musi być noc. Łatwo sobie wyobrazić, że minuty będą sumować się do godzin, gdy będziesz czekać na skosztowanie tego cudownego przysmaku, ale tylko dzięki temu nocnemu odpoczynkowi ganache idealnie zastygnie, więc bądź cierpliwy ;-)

Wariacje : można sobie wyobrazić wariacje tego deseru z mleczną lub białą czekoladą zamiast ciemnej. Każdy herbatnik o podobnym kształcie również się nada, na przykład Thé Brun.

Krojenie: aby zachować wyraźny zarys warstw podczas krojenia, zalecamy użycie noża do chleba lub noża z dużymi zębami.

Przechowywanie: ten deser można przechowywać przez około tydzień, oczywiście w lodówce, aby zachować jego jędrną konsystencję!



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+