Mała terrina maślana
Wspaniały, ultra-regresywny przepis, który jest tak łatwy do wykonania! Już nigdy nie zobaczysz klasycznej paczki Petits Beurres LU ;-) Idealny chrupiący deser dla wszystkich fanów czekolady!
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Dodać śmietankę, pastę czekoladową i czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Pozostawić ganache do ostygnięcia na 1 godzinę.
- Umieść arkusz papieru do pieczenia w tortownicy, aby zakryć krawędzie, i wypełnij dno kostkami masła, stroną do dołu. Nałożyć warstwę ganache.
- Następnie szybko zanurz każdy herbatnik maślany w mleku, umieść je w formie i nałóż warstwę ganache. Nie mocz herbatników w mleku zbyt długo, aby się nie rozpadły.
- Kontynuuj naprzemienne układanie warstw ganache/masła zanurzonego w mleku, kończąc warstwą ganache.
- Pozostawić na noc w lodówce, a następnie wyjąć z formy i usunąć papier do pieczenia. Przykleić pozostałe kostki masła do dekoracji.
- Teraz terrina maślana jest gotowa!
Obserwacje
Czas leżakowania: to naprawdę musi być noc. Łatwo sobie wyobrazić, że minuty będą sumować się do godzin, gdy będziesz czekać na skosztowanie tego cudownego przysmaku, ale tylko dzięki temu nocnemu odpoczynkowi ganache idealnie zastygnie, więc bądź cierpliwy ;-)
Wariacje : można sobie wyobrazić wariacje tego deseru z mleczną lub białą czekoladą zamiast ciemnej. Każdy herbatnik o podobnym kształcie również się nada, na przykład Thé Brun.
Krojenie: aby zachować wyraźny zarys warstw podczas krojenia, zalecamy użycie noża do chleba lub noża z dużymi zębami.
Przechowywanie: ten deser można przechowywać przez około tydzień, oczywiście w lodówce, aby zachować jego jędrną konsystencję!