Marmurkowy biszkopt z polewą migdałową
zagłosuj teraz
Przedstawiamy przepis, który sprawi, że zwykłe biszkopty będą wydawać się proste :D Marmurkowy biszkopt z chrupiącą pralinową podstawą i polewą czekoladową i prażonymi migdałami. Prawdziwy deser dla cukiernika. Bardzo łatwy w przygotowaniu, choć jest nieco skomplikowany ze względu na liczbę etapów. Rozchmurz się i zafunduj sobie ten nagrodzony deser!
Składniki
8
Biszkopt naturalny:
Chrupiąca baza pralinowa:
Polewa migdałowa:
Szacowany koszt: 7.33Euros€ (0.92€/porcja)
Materiały
- forma prostokątna
- miska
- trzepaczka ręczna lub elektryczna
- szpatułka
- ząbkowany nóż
- kratki
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania50 min
Na naturalny biszkopt:
W misce wymieszać trzepaczką jajka + cukier. Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę + proszek do pieczenia + sól. Na koniec dodać roztopione masło.
Odstawić na bok.Dla biszkoptu czekoladowego:
Przygotowujemy tak samo jak poprzedni, z tą różnicą, że gdy roztopimy masło, dodajemy czekoladę, aby również się roztopiła.
Dodajemy mieszankę czekolady i masła do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na bok.Rozgrzej piekarnik do 165ºC. Natłuść prostokątną formę do ciasta.
Wlej oba ciasta do formy, układając je naprzemiennie. Na koniec wykonaj rowki na powierzchni łyżką, aby lekko wymieszać oba ciasta.Piec przez 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Chrupiąca baza pralinowa:
Rozpuść czekoladę i wymieszaj z pralinami.
Pokruszyć wafel i dodać powyższy preparat. Mieszać, aż powstanie pasta.
Dodać roztopione masło i dokończyć mieszanie.Gdy ciasto ostygnie, odetnij nadmiar z góry ciasta, aby pozostawić je gładkie i proste (możesz je zjeść, czekając na zakończenie deseru :D).
Wyjąć ciasto z formy. Umieść pasek papieru do pieczenia od jednego końca do drugiego i włóż ciasto z powrotem.
Rozłóż kruszonkę na powierzchni ciasta, dobrze ją wygładzając.
Zamrażać przez 15 minut.Glazura migdałowa:
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę.
Prażyć migdały na blasze do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.
Zawinąć migdały w ściereczkę i ubić je na grube kawałki.Rozpuść czekoladę. Dodać olej i wymieszać. Na koniec dodać prażone i posiekane migdały.
Wyjąć ciasto z formy i umieścić na drucianej kratce chrupiącą stroną do dołu.
Polać polewą i wstawić do lodówki na 15 minut, aż stwardnieje.Pokrój na porcje i ciesz się! :)
Obserwacje
* Migdały można zastąpić orzechami laskowymi lub dowolnymi innymi orzechami.
* Jeśli chcesz nieco spersonalizować naturalny biszkopt, możesz dodać esencję waniliową lub skórkę z cytryny.
* Ponadto, jeśli wolisz ciemną lub białą czekoladę, możesz zastąpić mleczną czekoladę w polewie inną, wybraną przez siebie czekoladą.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!