Marmurkowy biszkopt z polewą migdałową
zagłosuj teraz
Przedstawiamy przepis, który sprawi, że zwykłe biszkopty będą wydawać się proste :D Marmurkowy biszkopt z chrupiącą pralinową podstawą i polewą czekoladową i prażonymi migdałami. Prawdziwy deser dla cukiernika. Bardzo łatwy w przygotowaniu, choć jest nieco skomplikowany ze względu na liczbę etapów. Rozchmurz się i zafunduj sobie ten nagrodzony deser!
Składniki
8
Biszkopt naturalny:
Chrupiąca baza pralinowa:
Polewa migdałowa:
Szacowany koszt: 7.33Euros€ (0.92€/porcja)
Materiały
- forma prostokątna
- miska
- trzepaczka ręczna lub elektryczna
- szpatułka
- ząbkowany nóż
- kratki
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania50 min
- Na naturalny biszkopt:
W misce wymieszać trzepaczką jajka + cukier. Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę + proszek do pieczenia + sól. Na koniec dodać roztopione masło.
Odstawić na bok. - Dla biszkoptu czekoladowego:
Przygotowujemy tak samo jak poprzedni, z tą różnicą, że gdy roztopimy masło, dodajemy czekoladę, aby również się roztopiła.
Dodajemy mieszankę czekolady i masła do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na bok. - Rozgrzej piekarnik do 165ºC. Natłuść prostokątną formę do ciasta.
Wlej oba ciasta do formy, układając je naprzemiennie. Na koniec wykonaj rowki na powierzchni łyżką, aby lekko wymieszać oba ciasta. - Piec przez 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chrupiąca baza pralinowa:
Rozpuść czekoladę i wymieszaj z pralinami.
Pokruszyć wafel i dodać powyższy preparat. Mieszać, aż powstanie pasta.
Dodać roztopione masło i dokończyć mieszanie. - Gdy ciasto ostygnie, odetnij nadmiar z góry ciasta, aby pozostawić je gładkie i proste (możesz je zjeść, czekając na zakończenie deseru :D).
- Wyjąć ciasto z formy. Umieść pasek papieru do pieczenia od jednego końca do drugiego i włóż ciasto z powrotem.
Rozłóż kruszonkę na powierzchni ciasta, dobrze ją wygładzając.
Zamrażać przez 15 minut. - Glazura migdałowa:
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę.
Prażyć migdały na blasze do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.
Zawinąć migdały w ściereczkę i ubić je na grube kawałki. - Rozpuść czekoladę. Dodać olej i wymieszać. Na koniec dodać prażone i posiekane migdały.
- Wyjąć ciasto z formy i umieścić na drucianej kratce chrupiącą stroną do dołu.
Polać polewą i wstawić do lodówki na 15 minut, aż stwardnieje. - Pokrój na porcje i ciesz się! :)
Obserwacje
* Migdały można zastąpić orzechami laskowymi lub dowolnymi innymi orzechami.
* Jeśli chcesz nieco spersonalizować naturalny biszkopt, możesz dodać esencję waniliową lub skórkę z cytryny.
* Ponadto, jeśli wolisz ciemną lub białą czekoladę, możesz zastąpić mleczną czekoladę w polewie inną, wybraną przez siebie czekoladą.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!