Masło orzechowe mochis

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
15 min

Znamy Japonię z jej pysznych i lubianych dań (gyozas, ramen i bento), ale co z jej wypiekami? Dziś odkryjemy mochi, małe słodycze często podawane podczas ceremonii parzenia herbaty i naturalnie bezglutenowe, wykonane z kleistej mąki ryżowej, cukru i wody. Wybraliśmy nadzienie z masła orzechowego, aby uzyskać maksymalną rozkosz, ale to od Ciebie zależy, czy będziesz kreatywny z nadzieniem! :-) Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku poniżej ↓↓


Składniki

8
Szacowany koszt: 2 (0.25€/porcja)

Materiały

  • Patelnia
  • Szpatułka
  • Wałek do ciasta
  • Folia spożywcza

Przygotowanie

  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 1Umieść łyżkę masła orzechowego na środku kwadratu folii spożywczej.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 2Złożyć folię spożywczą w kierunku środka, aby uformować kulkę. Zamknij i umieść kulki z masłem orzechowym w zamrażarce na około 15 minut (podczas przygotowywania ciasta mochi).
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 3Ciasto mochi:
    Na patelni połącz wodę i cukier na średnim ogniu, aż cukier całkowicie rozpuści się w wodzie.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 4Następnie dodać mąkę z ryżu kleistego i dobrze wymieszać.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 5Mieszaj (nadal na średnim ogniu), aż mieszanina zgęstnieje i oderwie się od ścianek patelni.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 6Gdy ciasto utworzy gładką kulę, umieść je na blacie roboczym z mąką kukurydzianą i pozostaw do ostygnięcia na kilka chwil.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 7Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby uformować prostokąt.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 8Pokrój prostokąt na osiem równych części.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 9Wyjmij kulki masła orzechowego z zamrażarki i umieść je na środku każdego kawałka ciasta.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 10Złóż ciasto w kierunku środka mochi, aby je uszczelnić (możesz zanurzyć palce w wodzie, aby lepiej się przykleiło) i uformuj w kulkę.
  • Masło orzechowe mochis - Przygotowanie krok 11Teraz mochi z masłem orzechowym są gotowe!

Obserwacje

Jakich nadzień powinienem używać do mochi?
Tradycyjnie, mochi są wypełnione słodką pastą z czerwonej fasoli, niektóre wersje zawierają kawałki owoców, ale możesz być kreatywny i wypełnić je czekoladowym ganache, pastą do smarowania, a nawet lodami, aby zrobić mrożone mochi!

Jak przechowywać mochi?
Idealnie byłoby, gdyby mochi zostały szybko zjedzone, aby poprawić ich teksturę, ale można je przechowywać przez około 3 dni w szczelnym pojemniku z dala od światła (w temperaturze od 14 do 19 stopni). Przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, ponieważ mochi może stwardnieć.

Czy mogę umieścić mochi w zamrażarce?
Możesz umieścić mochi w zamrażarce, jeśli zdecydujesz się na wersję przyozdobioną gałką lodów. Nie zalecamy jednak zamrażania ich w tym przepisie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+