Mochi z masłem orzechowym

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
15 min

Znamy Japonię z jej pysznych i lubianych dań (gyozas, ramen i bento), ale co z jej wypiekami? Dziś odkryjemy mochi, małe słodycze często podawane podczas ceremonii parzenia herbaty i naturalnie bezglutenowe, wykonane z kleistej mąki ryżowej, cukru i wody. Wybraliśmy nadzienie z masła orzechowego, aby uzyskać maksymalną rozkosz, ale to od Ciebie zależy, czy będziesz kreatywny z nadzieniem! :-) Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku poniżej ↓↓


Składniki

8
Szacowany koszt: 2 (0.25€/porcja)

Materiały


Przygotowanie


Obserwacje

Jakich nadzień powinienem używać do mochi?
Tradycyjnie, mochi są wypełnione słodką pastą z czerwonej fasoli, niektóre wersje zawierają kawałki owoców, ale możesz być kreatywny i wypełnić je czekoladowym ganache, pastą do smarowania, a nawet lodami, aby zrobić mrożone mochi!

Jak przechowywać mochi?
Idealnie byłoby, gdyby mochi zostały szybko zjedzone, aby poprawić ich teksturę, ale można je przechowywać przez około 3 dni w szczelnym pojemniku z dala od światła (w temperaturze od 14 do 19 stopni). Przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, ponieważ mochi może stwardnieć.

Czy mogę umieścić mochi w zamrażarce?
Możesz umieścić mochi w zamrażarce, jeśli zdecydujesz się na wersję przyozdobioną gałką lodów. Nie zalecamy jednak zamrażania ich w tym przepisie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+