Masło orzechowe mochis
Znamy Japonię z jej pysznych i lubianych dań (gyozas, ramen i bento), ale co z jej wypiekami? Dziś odkryjemy mochi, małe słodycze często podawane podczas ceremonii parzenia herbaty i naturalnie bezglutenowe, wykonane z kleistej mąki ryżowej, cukru i wody. Wybraliśmy nadzienie z masła orzechowego, aby uzyskać maksymalną rozkosz, ale to od Ciebie zależy, czy będziesz kreatywny z nadzieniem! :-) Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku poniżej ↓↓
Składniki
Materiały
- Patelnia
- Szpatułka
- Wałek do ciasta
- Folia spożywcza
Przygotowanie
- Umieść łyżkę masła orzechowego na środku kwadratu folii spożywczej.
- Złożyć folię spożywczą w kierunku środka, aby uformować kulkę. Zamknij i umieść kulki z masłem orzechowym w zamrażarce na około 15 minut (podczas przygotowywania ciasta mochi).
- Ciasto mochi:
Na patelni połącz wodę i cukier na średnim ogniu, aż cukier całkowicie rozpuści się w wodzie. - Następnie dodać mąkę z ryżu kleistego i dobrze wymieszać.
- Mieszaj (nadal na średnim ogniu), aż mieszanina zgęstnieje i oderwie się od ścianek patelni.
- Gdy ciasto utworzy gładką kulę, umieść je na blacie roboczym z mąką kukurydzianą i pozostaw do ostygnięcia na kilka chwil.
- Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby uformować prostokąt.
- Pokrój prostokąt na osiem równych części.
- Wyjmij kulki masła orzechowego z zamrażarki i umieść je na środku każdego kawałka ciasta.
- Złóż ciasto w kierunku środka mochi, aby je uszczelnić (możesz zanurzyć palce w wodzie, aby lepiej się przykleiło) i uformuj w kulkę.
- Teraz mochi z masłem orzechowym są gotowe!
Obserwacje
Jakich nadzień powinienem używać do mochi?
Tradycyjnie, mochi są wypełnione słodką pastą z czerwonej fasoli, niektóre wersje zawierają kawałki owoców, ale możesz być kreatywny i wypełnić je czekoladowym ganache, pastą do smarowania, a nawet lodami, aby zrobić mrożone mochi!
Jak przechowywać mochi?
Idealnie byłoby, gdyby mochi zostały szybko zjedzone, aby poprawić ich teksturę, ale można je przechowywać przez około 3 dni w szczelnym pojemniku z dala od światła (w temperaturze od 14 do 19 stopni). Przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, ponieważ mochi może stwardnieć.
Czy mogę umieścić mochi w zamrażarce?
Możesz umieścić mochi w zamrażarce, jeśli zdecydujesz się na wersję przyozdobioną gałką lodów. Nie zalecamy jednak zamrażania ich w tym przepisie.