Opera, przepis krok po kroku
zagłosuj teraz
Zabierzmy się do pracy nad klasycznym francuskim ciastem: Opéra! Oto nasz przepis, wyjaśniony krok po kroku zarówno w formie pisemnej, jak i wideo! Biszkopt Mona Lisa, czekoladowy ganache, kawowy krem maślany i lukier nie będą miały przed Tobą żadnych tajemnic! Doskonały pomysł na tort na przyjęcie urodzinowe, na przykład, aby dać swoim gościom oko :-)
Składniki
10
Biszkopt Mona Lisa :
Czekoladowy ganache:
Syrop do nasączania :
Krem kawowy :
Polewa:
Szacowany koszt: 8.73Euros€ (0.87€/porcja)
Materiały
- Ramka 20 x 20 cm
- Termometr
- Robot kuchenny
- Szpatułka
- Pędzel
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania8 min
- Biszkopt Mona Lisa:
Umieść 4 całe jajka, cukier puder i proszek migdałowy w misce miksera. Ubijać na pełnych obrotach przez 5 minut: masa powinna podwoić swoją objętość. - Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką, podnosząc masę na mąkę.
- Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj je do masy. Przenieś masę na białka, aby ich nie zmiażdżyć.
- Umieść 2/3 ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 25 cm na 45 cm.
Wylej resztę ciasta na inną blachę do pieczenia i uformuj kwadrat o wymiarach 25 cm na 25 cm. - Piec przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przykryj biszkopt bezpośrednio folią spożywczą, aby zapobiec jego wyschnięciu. Odstawić na bok.
- Czekoladowy ganache:
Doprowadzić śmietankę do wrzenia. Umieścić czekoladę w kawałkach w misce i zalać wrzącą śmietanką. - Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekolada powinna być całkowicie rozpuszczona. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Syrop do namaczania:
Wymieszać gorącą kawę z cukrem i rumem. Odstawić na bok. - Krem kawowy:
Umieścić żółtka w misce robota kuchennego. Umieść wodę i cukier w rondelku i doprowadź do wrzenia. Włóż termometr i poczekaj, aż osiągnie 115°C. - Gdy żółtka osiągną odpowiednią temperaturę, ustaw mikser na średnio-niskie obroty i delikatnie skrop je syropem. Uważaj, aby nie wylać go na boki miski, ponieważ natychmiast stwardnieje.
- Po wlaniu całego syropu, ubijaj żółtka na pełnych obrotach, aż miska będzie zimna (około 5 minut). Żółtka staną się białe i podwoją swoją objętość.
- Następnie dodawaj po trochu zmiękczone masło. Powinno ono dobrze połączyć się z poprzednią mieszanką (zwaną ciastem bombe).
- Gdy całe masło zostanie dodane, dodaj ekstrakt kawy i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Usuń lub dodaj ekstrakt kawy do smaku.
- Za pomocą ramki do ciasta wytnij 3 kwadraty z herbatnika Mona Lisa.
- Montaż:
Umieść ramkę z ciasta na naczyniu do serwowania. Umieść kwadrat biszkoptu na spodzie i posmaruj go przygotowanym wcześniej syropem. - Nałóż połowę kremu maślanego na nasączone herbatniki (pomoże w tym użycie rękawa cukierniczego). Rozprowadź tak równomiernie, jak to możliwe. Może to być trudne, ponieważ krem może ślizgać się po syropie.
- Umieść nowy kwadrat biszkoptu na kremie maślanym i lekko dociśnij, aby utworzyć równą warstwę. Nasączyć syropem i polać czekoladowym ganache. Rozprowadzić równą warstwą.
- Umieść ostatni biszkopt na wierzchu, nasącz go i nałóż resztę kremu maślanego na wierzch. Postaraj się uzyskać gładką warstwę. Schłodzić operę przez co najmniej 2 godziny.
- Polewa:
Rozpuścić czekoladę i dodać olej. Dobrze wymieszać. Wyjąć Operę z lodówki. - Wylej czekoladę na Opérę i przechyl ramkę, aby rozprowadzić czekoladę na całej powierzchni. Schłodzić przez 15 minut, aby czekolada zastygła.
- Przeciągnij ostrzem noża po ramie przed wyjęciem jej z formy. Następnie przytnij krawędzie tak, aby były równe.
- Za pomocą pisaka lub stożka napisz Operę na torcie i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
- Opera jest już gotowa!
Obserwacje
Krem maślany: tutaj używamy bazy z ciasta bombe (żółtka gotowane w syropie) do kremu maślanego, który jest znacznie lżejszy w smaku. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować klasyczny krem maślany.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!