Opera, przepis krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
trudne
2 h 8 m

Zabierzmy się do pracy nad klasycznym francuskim ciastem: Opéra! Oto nasz przepis, wyjaśniony krok po kroku zarówno w formie pisemnej, jak i wideo! Biszkopt Mona Lisa, czekoladowy ganache, kawowy krem maślany i lukier nie będą miały przed Tobą żadnych tajemnic! Doskonały pomysł na tort na przyjęcie urodzinowe, na przykład, aby dać swoim gościom oko :-)


Składniki

10

Biszkopt Mona Lisa :

Czekoladowy ganache:

Syrop do nasączania :

Krem kawowy :

Polewa:

Szacowany koszt: 8.73 (0.87€/porcja)

Materiały

  • Ramka 20 x 20 cm
  • Termometr
  • Robot kuchenny
  • Szpatułka
  • Pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania8 min

  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 1Biszkopt Mona Lisa:
    Umieść 4 całe jajka, cukier puder i proszek migdałowy w misce miksera. Ubijać na pełnych obrotach przez 5 minut: masa powinna podwoić swoją objętość.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką, podnosząc masę na mąkę.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 3Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj je do masy. Przenieś masę na białka, aby ich nie zmiażdżyć.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 4Umieść 2/3 ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 25 cm na 45 cm.
    Wylej resztę ciasta na inną blachę do pieczenia i uformuj kwadrat o wymiarach 25 cm na 25 cm.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 5Piec przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przykryj biszkopt bezpośrednio folią spożywczą, aby zapobiec jego wyschnięciu. Odstawić na bok.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 6Czekoladowy ganache:
    Doprowadzić śmietankę do wrzenia. Umieścić czekoladę w kawałkach w misce i zalać wrzącą śmietanką.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 7Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekolada powinna być całkowicie rozpuszczona. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 8Syrop do namaczania:
    Wymieszać gorącą kawę z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 9Krem kawowy:
    Umieścić żółtka w misce robota kuchennego. Umieść wodę i cukier w rondelku i doprowadź do wrzenia. Włóż termometr i poczekaj, aż osiągnie 115°C.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 10Gdy żółtka osiągną odpowiednią temperaturę, ustaw mikser na średnio-niskie obroty i delikatnie skrop je syropem. Uważaj, aby nie wylać go na boki miski, ponieważ natychmiast stwardnieje.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 11Po wlaniu całego syropu, ubijaj żółtka na pełnych obrotach, aż miska będzie zimna (około 5 minut). Żółtka staną się białe i podwoją swoją objętość.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 12Następnie dodawaj po trochu zmiękczone masło. Powinno ono dobrze połączyć się z poprzednią mieszanką (zwaną ciastem bombe).
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 13Gdy całe masło zostanie dodane, dodaj ekstrakt kawy i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Usuń lub dodaj ekstrakt kawy do smaku.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 14Za pomocą ramki do ciasta wytnij 3 kwadraty z herbatnika Mona Lisa.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 15Montaż:
    Umieść ramkę z ciasta na naczyniu do serwowania. Umieść kwadrat biszkoptu na spodzie i posmaruj go przygotowanym wcześniej syropem.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 16Nałóż połowę kremu maślanego na nasączone herbatniki (pomoże w tym użycie rękawa cukierniczego). Rozprowadź tak równomiernie, jak to możliwe. Może to być trudne, ponieważ krem może ślizgać się po syropie.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 17Umieść nowy kwadrat biszkoptu na kremie maślanym i lekko dociśnij, aby utworzyć równą warstwę. Nasączyć syropem i polać czekoladowym ganache. Rozprowadzić równą warstwą.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 18Umieść ostatni biszkopt na wierzchu, nasącz go i nałóż resztę kremu maślanego na wierzch. Postaraj się uzyskać gładką warstwę. Schłodzić operę przez co najmniej 2 godziny.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 19Polewa:
    Rozpuścić czekoladę i dodać olej. Dobrze wymieszać. Wyjąć Operę z lodówki.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 20Wylej czekoladę na Opérę i przechyl ramkę, aby rozprowadzić czekoladę na całej powierzchni. Schłodzić przez 15 minut, aby czekolada zastygła.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 21Przeciągnij ostrzem noża po ramie przed wyjęciem jej z formy. Następnie przytnij krawędzie tak, aby były równe.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 22Za pomocą pisaka lub stożka napisz Operę na torcie i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
  • Opera, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 23Opera jest już gotowa!

Obserwacje

Krem maślany: tutaj używamy bazy z ciasta bombe (żółtka gotowane w syropie) do kremu maślanego, który jest znacznie lżejszy w smaku. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować klasyczny krem maślany.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+