Panna cotta z coulis jagodowym
Panna cotta to deser, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu i który bardzo dobrze dostosowuje się do każdej sytuacji: świeży i nieformalny deser na codzienny lunch, ale także wyrafinowany deser do zaoferowania jako zakończenie posiłku w menu imprezowym. Procedura przygotowania jagodowej panna cotty jest naprawdę prosta, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, ponieważ potrzebuje około 5 godzin w lodówce, zanim stężeje. Jeśli nie preferujesz jagód, na naszej stronie znajdziesz wiele innych alternatyw dla przygotowania tego przepysznego deseru.
Składniki
Materiały
- Miska
- Rondel
- małe szklanki
Przygotowanie
- Umieść żelatynę w misce z zimną wodą i pozostaw do namoczenia.
- Podgrzej mleko, świeżą śmietanę, wanilię i cukier w rondelku.
- Jak tylko mieszanina zacznie wrzeć, zdejmij rondel z ognia i dodaj wyciśniętą i odsączoną żelatynę. Następnie dobrze wymieszać.
- Teraz przelej masę do szklanek i odstaw panna cottę do lodówki na co najmniej 5 godzin.
- Przygotować coulis z jagód:
Umieść dżem jagodowy w małej misce i dodaj wodę. Następnie umieść go w kuchence mikrofalowej na 45 sekund. Na koniec przecedzić przez durszlak, aby usunąć wszelkie pestki lub pozostałości. - Wyjmij szklanki z panna cottą z lodówki i udekoruj coulis jagodowym. Gotowe!
Obserwacje
Jak udekorować panna cottę?
Oprócz coulis można również dodać świeże jagody do dekoracji
Jak długo mogę przechowywać panna cottę?
3/4 dnia w lodówce przykrytej folią spożywczą. Zalecamy nałożenie coulis przed podaniem.
Jak mogę przygotować panna cottę?
Na naszej stronie znajdziesz wiele alternatywnych sposobów przygotowania panna cotty. Możesz wypróbować panna cottę pistacjową, panna cottę malinową, panna cottę figową, panna cottę z mango, panna cottę morelową i wiele innych wariantów.
Jak zrobić wegańską panna cottę?
Aby przygotować wegańską panna cottę, mleko krowie i pełną śmietanę zastępuje się mlekiem sojowym i kokosowym. Żelatynę zastępuje się agar-agar. Na naszej stronie znajdziesz pyszną wegańską panna cottę z mango, zapoznaj się z przepisem!
Czy mogę użyć laski wanilii?
Oczywiście, że możesz. Użycie strąków wanilii nada panna cotcie jeszcze bardziej intensywny smak.