Paris brest, przepis krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
2 h 30 m

Jeden z najbardziej znanych słodkich przepisów we francuskiej gastronomii! Patrząc na ten piękny Paris-Brest, nie sposób nie pokochać połączenia ciasta parzonego, kremu mousseline i praliny :-D


Składniki

6

Dla 1 dużego Paris Brest:

Ciasto parzone :

Pralina :

Krem mousseline :


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania30 min


Obserwacje

Pralina : może być zrobiona z orzechów laskowych, ale pralina używana w Paris-Brest jest zwykle robiona z migdałów. W rzeczywistości należy używać migdałów ze skórką.

Pieczenie ciasta parzonego: powinno trwać nieco dłużej niż w przypadku tradycyjnych ciast parzonych. Ciasto Paris Brest powinno być prawie suche po wyjęciu z piekarnika.

Krem mousseline: jego podstawą jest krem cukierniczy. Jeśli budyń jest zbyt płynny, krem nie stężeje po dodaniu masła. Krem do ciasta musi mieć taką samą temperaturę jak zmiękczone masło.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+