Paris brest, przepis krok po kroku
zagłosuj teraz
Jeden z najbardziej znanych słodkich przepisów we francuskiej gastronomii! Patrząc na ten piękny Paris-Brest, nie sposób nie pokochać połączenia ciasta parzonego, kremu mousseline i praliny :-D
Składniki
6
Dla 1 Greater Paris Brest:
Ciasto parzone :
Pralina :
Krem mousseline :
Szacowany koszt: 3.48Euros€ (0.58€/porcja)
Materiały
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania30 min
- Ciasto parzone :
W rondelku rozpuścić masło w wodzie z solą. - Dodaj mąkę na raz i mieszaj energicznie, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
- Zdjąć z ognia i dodawać jajka pojedynczo, za każdym razem energicznie mieszając, aby ciasto było elastyczne.
- Przygotuj Paris Brests: 20 cm średnicy dla dużych, 10 cm średnicy dla małych.
W przypadku dużego Paris Brest wykonaj dwa sklejone ze sobą okręgi, a następnie jeden na drugim. - Posypać płatkami migdałów i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić na 5-10 minut, aby się nie przewróciły.
- Pralina :
Cukier i odrobinę wody umieścić na patelni. Gdy mieszanina zacznie tworzyć bąbelki, dodać migdały i mieszać, aż utworzy się karmel. - Umieść karmelizowane migdały na arkuszu pergaminu do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie połam je na kawałki i umieść w rozdrabniaczu. Siekaj, aż osiągniesz pożądaną konsystencję: w tym przypadku będzie to pasta z bardzo małymi kawałkami migdałów. Odstawić do ostygnięcia.
- Krem musli:
Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło.
Doprowadzić mleko do wrzenia. W międzyczasie ubijać żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do poprzedniej mieszanki. Ponownie umieścić mieszaninę w rondlu na średnim ogniu. Ubijać, aż mieszanina zgęstnieje. Dobrze zagęścić śmietanę.
- Wlać do naczynia i dodać 35 g masła, przykryć folią spożywczą (bezpośrednio przed kremem), aby zapobiec tworzeniu się skórki. Pozostawić krem do ostygnięcia.
- Gdy śmietana osiągnie temperaturę pokojową (nie będzie zbyt zimna), spulchnij ją mikserem elektrycznym. Dodać dwie łyżki praliny i ubić.
- Stopniowo dodawać zmiękczone masło do śmietany, cały czas ubijając. Po dodaniu całego masła, ubijać przez kolejne 1-2 minuty. Trzepaczka powinna zostawiać ślady w śmietanie. Schłodzić w lodówce.
- Montaż:
Wytnij kapelusze z Paris Brests. Umieść krem pralinowy mousseline w rękawie do wyciskania wyposażonym w karbowaną końcówkę i uformuj rozety wokół Paris Brest (jak pokazano na filmie). - Załóż kapelusz i posyp cukrem pudrem. I voilà, twoje Paris Brests są gotowe!
Obserwacje
Pralina: może być zrobiona z orzechów laskowych, ale pralina używana w Paris-Brest jest zwykle robiona z migdałów. W rzeczywistości należy używać migdałów ze skórką.
Pieczenie ciasta parzonego: powinno trwać nieco dłużej niż w przypadku tradycyjnych ciast parzonych. Ciasto Paris Brest powinno być prawie suche po wyjęciu z piekarnika.
Krem mousseline: jego podstawą jest krem cukierniczy. Jeśli budyń jest zbyt płynny, krem nie stężeje po dodaniu masła. Krem do ciasta musi mieć taką samą temperaturę jak zmiękczone masło.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!