Ptysie z kremem waniliowym
Szukasz miękkiego, kremowego i chrupiącego deseru? Trafiłeś we właściwe miejsce z naszymi kremowymi ptysiami! A ponieważ w Ptitchef pobłażliwość nie zna granic, oferujemy możliwość dodania krakersów na wierzch. Krok po kroku pokażemy Ci na zdjęciach i filmach, jak zrobić to podstawowe ciasto w domu z łatwością i spokojem. Zobaczysz, że nie jest to takie długie i skomplikowane ;-)
Składniki
Krakersy :
Krem dyplomatyczny (krem cukierniczy + bita śmietana):
Ciasto parzone :
Materiały
- Gniazdo
- Gniazdo o średnicy 10 mm
- Gniazdo o średnicy 12 mm
- Maryse
- Róg
- Papier do pieczenia
- Rondel
- Folia spożywcza
- Wałek do ciasta
- Dziurkacz o średnicy 5 cm
- Foremka do ciastek o średnicy 6 cm
- Trzepaczka
- Mikser elektryczny
- Naczynie do pieczenia
Przygotowanie
- Krakersy :
Wymieszać ręcznie miękkie masło + cukier + proszek migdałowy + mąkę + ekstrakt waniliowy. - Za pomocą wałka rozprowadź krakersy między dwoma arkuszami folii spożywczej. Grubość powinna wynosić 2 mm. Umieścić płasko w zamrażarce.
- Krem do ciasta:
W misce wymieszać jajka i połowę cukru. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Wlej mleko i wanilię do rondla. Dodać połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
- Wlej połowę mleka bezpośrednio do miski i dobrze wymieszaj. Wlać mieszaninę do rondla. Wymieszać i ponownie podgrzać.
- Mieszać mieszaninę, aż się zagotuje. Po zagotowaniu gotować przez kolejne 2 minuty, stale mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą, aby zapobiec wyschnięciu kremu. Schłodzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto parzone :
Wlać wodę do rondla. Dodać masło + sól + cukier (opcjonalnie). Doprowadzić do wrzenia. Masło powinno się całkowicie rozpuścić. - Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mąkę na raz. Dobrze wymieszać na średnim ogniu. Gdy utworzy się jednorodna kula, zdjąć z ognia.
- Dodawaj ubite jajka po trochu na raz. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Narysuj łyżką linię na dnie patelni, a mieszanina powinna powoli opadać.
- Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką 12 mm.
Używając części ciasta parzonego, wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. - Zanurz foremkę do ciastek o średnicy 5 cm w cukrze pudrze lub mące i "zaznacz" papier do pieczenia, umieszczając foremkę na wierzchu. Ulepić ptysie w kółka.
- Za pomocą foremki do ciastek wyciąć z krakersów kółka o średnicy 6 cm. Umieść kółka z krakersów na cieście parzonym.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140°C i pozostawić ptysie na kolejne 20 minut. Wyjąć ptysie z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Crème diplomate :
Zmiękczyć crème pâtissière za pomocą miksera elektrycznego. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z kremem za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 10 mm. - Nakłuć spód ciasta nożem. Ułożyć na wierzchu choux crème diplomate.
- Wariant: przekroić ptysie na pół i udekorować spód, wygładzić krawędź ptysi, nałożyć małe kopce kremu i zamknąć kapeluszem.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Krem:
Do mleka dodaj połowę cukru podanego w przepisie: mleko nie będzie przywierać do patelni.
Krem pâtissière można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Aby szybciej schłodzić crème pâtissière, przelej go do zimnego naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i schłódź.
Polewa:
Jeśli chcesz, możesz udekorować choux bitą śmietaną lub samym kremem.
Krakersy :
Krakersy są opcjonalne, ale dzięki nim choux będą większe i bardziej chrupiące.
Zamrażanie:
Ciasto choux i krakersy można zamrozić, aby później zrobić ich więcej.