Ptysie z kremem waniliowym

zagłosuj teraz
Desser
20 porcji
średnie
3 h 20 m

Szukasz miękkiego, kremowego i chrupiącego deseru? Trafiłeś we właściwe miejsce z naszymi kremowymi ptysiami! A ponieważ w Ptitchef pobłażliwość nie zna granic, oferujemy możliwość dodania krakersów na wierzch. Krok po kroku pokażemy Ci na zdjęciach i filmach, jak zrobić to podstawowe ciasto w domu z łatwością i spokojem. Zobaczysz, że nie jest to takie długie i skomplikowane ;-)


Składniki

20

Krakersy :

Krem dyplomatyczny (krem cukierniczy + bita śmietana):

Ciasto parzone :

Szacowany koszt: 4.9 (0.24€/porcja)

Materiały

  • Gniazdo
  • Gniazdo o średnicy 10 mm
  • Gniazdo o średnicy 12 mm
  • Maryse
  • Róg
  • Papier do pieczenia
  • Rondel
  • Folia spożywcza
  • Wałek do ciasta
  • Dziurkacz o średnicy 5 cm
  • Foremka do ciastek o średnicy 6 cm
  • Trzepaczka
  • Mikser elektryczny
  • Naczynie do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Czas oczekiwania30 min
Gotowania50 min

  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 1Krakersy :
    Wymieszać ręcznie miękkie masło + cukier + proszek migdałowy + mąkę + ekstrakt waniliowy.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 2Za pomocą wałka rozprowadź krakersy między dwoma arkuszami folii spożywczej. Grubość powinna wynosić 2 mm. Umieścić płasko w zamrażarce.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 3Krem do ciasta:
    W misce wymieszać jajka i połowę cukru. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 4Wlej mleko i wanilię do rondla. Dodać połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 5Wlej połowę mleka bezpośrednio do miski i dobrze wymieszaj. Wlać mieszaninę do rondla. Wymieszać i ponownie podgrzać.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 6Mieszać mieszaninę, aż się zagotuje. Po zagotowaniu gotować przez kolejne 2 minuty, stale mieszając.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 7Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą, aby zapobiec wyschnięciu kremu. Schłodzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 8Ciasto parzone :
    Wlać wodę do rondla. Dodać masło + sól + cukier (opcjonalnie). Doprowadzić do wrzenia. Masło powinno się całkowicie rozpuścić.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 9Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mąkę na raz. Dobrze wymieszać na średnim ogniu. Gdy utworzy się jednorodna kula, zdjąć z ognia.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 10Dodawaj ubite jajka po trochu na raz. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Narysuj łyżką linię na dnie patelni, a mieszanina powinna powoli opadać.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 11Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką 12 mm.
    Używając części ciasta parzonego, wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 12Zanurz foremkę do ciastek o średnicy 5 cm w cukrze pudrze lub mące i "zaznacz" papier do pieczenia, umieszczając foremkę na wierzchu. Ulepić ptysie w kółka.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 13Za pomocą foremki do ciastek wyciąć z krakersów kółka o średnicy 6 cm. Umieść kółka z krakersów na cieście parzonym.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 14Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140°C i pozostawić ptysie na kolejne 20 minut. Wyjąć ptysie z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 15Crème diplomate :
    Zmiękczyć crème pâtissière za pomocą miksera elektrycznego. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z kremem za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 10 mm.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 16Nakłuć spód ciasta nożem. Ułożyć na wierzchu choux crème diplomate.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 17Wariant: przekroić ptysie na pół i udekorować spód, wygładzić krawędź ptysi, nałożyć małe kopce kremu i zamknąć kapeluszem.
  • Ptysie z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 18Wszystko gotowe!

Obserwacje

Krem:
Do mleka dodaj połowę cukru podanego w przepisie: mleko nie będzie przywierać do patelni.
Krem pâtissière można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Aby szybciej schłodzić crème pâtissière, przelej go do zimnego naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i schłódź.

Polewa:
Jeśli chcesz, możesz udekorować choux bitą śmietaną lub samym kremem.

Krakersy :
Krakersy są opcjonalne, ale dzięki nim choux będą większe i bardziej chrupiące.

Zamrażanie:
Ciasto choux i krakersy można zamrozić, aby później zrobić ich więcej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+