Schłodzone tiramisu z truskawkami w szklankach
Ciesz się truskawkami w wyjątkowo rozpływającym się, wykwintnym deserze z tym przepisem na tiramisu! Aby cieszyć się tym włoskim cudem w wolnej chwili, przygotuj go w szklankach! Porcja jest odpowiednia dla każdego, więc możesz zakończyć posiłek w dobrym stylu lub zrobić sobie zasłużoną przerwę na przekąskę :-) Dzięki naszym objaśnieniom w formie pisemnej i wideo, wykonanie tego truskawkowego tiramisu jest bardzo proste!
Składniki
Materiały
- Mikser elektryczny
- Worek do wyciskania (opcjonalnie)
- Szklanki
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek.
Ubij żółtka z cukrem na kremową masę. Dodać mascarpone.Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj białka do poprzedniej mieszanki za pomocą szpatułki.
Pokrój truskawki na 4 części. Zanurz przepołowione biszkopty w rozcieńczonym syropie podczas przygotowywania mieszanki.
Za pomocą rękawa do wyciskania (można też użyć łyżki) wyciśnij trochę kremu na dno szklanki.
Na wierzchu ułożyć namoczone biszkopty i przykryć kremem. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, a następnie krem. Ponownie ułożyć nasączony biszkopt. Przykryć kremem.
Na koniec udekoruj wierzch truskawkami. Przykryć szklankę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
Usuń folię spożywczą i gotowe!
Obserwacje
Krem mascarpone: <\/b>
* Możesz dodać laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy do kremu, aby był smaczniejszy.
* Nie wahaj się dodać szczypty soli do białek.
Worek do wyciskania: <\/b>
* Możesz użyć torebki do zamrażania, po prostu odetnij róg. Do napełnienia użyj tuby.
* Możesz również po prostu napełnić szklankę kremem za pomocą łyżki.
Czas leżakowania:<\/b>
Najlepiej pozostawić tiramisu na noc w lodówce; jeśli jesteś niecierpliwy, wystarczą minimum 4 godziny.
Dekorowanie: <\/b>
* Do truskawkowego tiramisu można dodać listki mięty lub bazylii.
* Możesz ułożyć przepołowione truskawki pionowo w szklance, jeśli dobrze się trzymają.