Schłodzone truskawkowe tiramisu verrines
Ciesz się truskawkami w wyjątkowo rozpływającym się, wykwintnym deserze z tym przepisem na tiramisu! Aby cieszyć się tym włoskim cudem w wolnej chwili, przygotuj go w verrine! Porcja jest odpowiednia dla każdego, więc możesz zakończyć posiłek w dobrym stylu lub zrobić sobie zasłużoną przerwę na przekąskę :-) Dzięki naszym objaśnieniom w formie pisemnej i wideo, wykonanie tego truskawkowego tiramisu jest bardzo proste!
Składniki
Materiały
- Mikser elektryczny
- Torebka do ciasta (opcjonalnie)
- Szklanki
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek.
Ubij żółtka z cukrem na kremową masę. Dodać mascarpone. - Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj białka do poprzedniej mieszanki za pomocą szpatułki.
- Pokrój truskawki na 4 części. Zanurz przepołowione bukiety w rozcieńczonym syropie podczas przygotowywania mieszanki.
- Za pomocą rękawa do wyciskania (można też użyć łyżki) wyciśnij trochę kremu na dno szklanki.
- Na wierzchu ułożyć namoczone biszkopty i przykryć kremem. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, a następnie krem. Ponownie ułożyć nasączony biszkopt. Przykryć kremem.
- Na koniec udekoruj wierzch truskawkami. Przykryć szklankę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- Usuń folię spożywczą i gotowe!
Obserwacje
Krem mascarpone:
* Możesz dodać laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy do kremu, aby był smaczniejszy.
* Nie wahaj się dodać szczypty soli do białek.
Worek do wyciskania:
* Możesz użyć torebki do zamrażania, po prostu odetnij róg. Do napełnienia użyj tuby.
* Możesz również po prostu napełnić szklankę kremem za pomocą łyżki.
Czas leżakowania:
Najlepiej pozostawić tiramisu na noc w lodówce; jeśli jesteś niecierpliwy, wystarczą minimum 4 godziny.
Dekorowanie:
* Do truskawkowego tiramisu można dodać listki mięty lub bazylii.
* Możesz ułożyć przepołowione truskawki pionowo w szklance, jeśli dobrze się trzymają.