Słodkie wypieki z dżemem

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Dziś przedstawiamy wersję tradycyjnych empanadillas, ale tym razem wypełnionych dżemem! Do popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska po obiedzie. Można je upiec w piekarniku lub usmażyć. Ty wybierasz ;)


Składniki

6

Ciasto:

Do zrumienienia:

Szacowany koszt: 0.54 (0.09€/porcja)

Materiały

  • folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • nóż o średnicy 10 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min

  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 1Ciasto:
    W misce wymieszać mąkę + sól i dodać olej. Mieszać aż do połączenia.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 2Dodaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, aż uzyskasz ciasto. Dokończyć mieszanie rękami, aż do uzyskania kuli.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 3Jeśli widzisz, że ciasto tego potrzebuje, możesz dodać trochę więcej (zimnej) wody.
    Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 4Posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto bardzo cienko (około 1 mm grubości).
    Ciasto stanie się elastyczne po 30 minutach.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 5Zaznacz za pomocą noża. Powstanie około 22 wafli.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 6Napełnić 1 łyżką dżemu.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 7Posmaruj brzegi wodą i złóż, aby się skleiły. Naciąć widelcem, aby uszczelnić. Wykonaj dwa nacięcia na powierzchni (aby umożliwić ujście pary).
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 8Posmaruj powierzchnię mieszanką żółtka i mleka i zaznacz nacięcia na powierzchni nożem, aby nie zostały zatkane jajkiem.
    Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190ºC.
  • Słodkie wypieki z dżemem - Przygotowanie krok 9Pozostaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz. I to wszystko!

Obserwacje

* Jeśli wolisz, możesz usmażyć je jak tradycyjnego tuńczyka. Na patelni z bardzo gorącym olejem słonecznikowym przez 1 minutę z każdej strony.

* Możesz wypełnić je czym tylko chcesz: kremem do ciast, czekoladą, masłem orzechowym...

* Wafle można przechowywać już pokrojone, zawijając je oddzielnie w folię spożywczą (papier w kształcie akordeonu, na przemian papier i ciasto). W ten sposób wafle można wykorzystać w dowolnym momencie.

* Jeśli chcesz, możesz je zamrozić, przechowując je w ten sam sposób. Z drugiej strony, upewnij się, że zamrażasz je na przykład w grupach po 5 sztuk, aby nie zmarnować ich podczas rozmrażania.

* Aby rozmrozić ciasto, radzimy wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.

* Można również zamrozić nadziewane paszteciki przed ich usmażeniem.

* Z foremki o średnicy 10 cm można przygotować około 22 pasztecików.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+