Słodkie wypieki z dżemem
Dziś przedstawiamy wersję tradycyjnych empanadillas, ale tym razem wypełnionych dżemem! Do popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska po obiedzie. Można je upiec w piekarniku lub usmażyć. Ty wybierasz ;)
Składniki
Ciasto:
Do zrumienienia:
Materiały
- folia spożywcza
- wałek do ciasta
- nóż o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Ciasto:
W misce wymieszać mąkę + sól i dodać olej. Mieszać aż do połączenia. - Dodaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, aż uzyskasz ciasto. Dokończyć mieszanie rękami, aż do uzyskania kuli.
- Jeśli widzisz, że ciasto tego potrzebuje, możesz dodać trochę więcej (zimnej) wody.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. - Posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto bardzo cienko (około 1 mm grubości).
Ciasto stanie się elastyczne po 30 minutach. - Zaznacz za pomocą noża. Powstanie około 22 wafli.
- Napełnić 1 łyżką dżemu.
- Posmaruj brzegi wodą i złóż, aby się skleiły. Naciąć widelcem, aby uszczelnić. Wykonaj dwa nacięcia na powierzchni (aby umożliwić ujście pary).
- Posmaruj powierzchnię mieszanką żółtka i mleka i zaznacz nacięcia na powierzchni nożem, aby nie zostały zatkane jajkiem.
Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190ºC. - Pozostaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz. I to wszystko!
Obserwacje
* Jeśli wolisz, możesz usmażyć je jak tradycyjnego tuńczyka. Na patelni z bardzo gorącym olejem słonecznikowym przez 1 minutę z każdej strony.
* Możesz wypełnić je czym tylko chcesz: kremem do ciast, czekoladą, masłem orzechowym...
* Wafle można przechowywać już pokrojone, zawijając je oddzielnie w folię spożywczą (papier w kształcie akordeonu, na przemian papier i ciasto). W ten sposób wafle można wykorzystać w dowolnym momencie.
* Jeśli chcesz, możesz je zamrozić, przechowując je w ten sam sposób. Z drugiej strony, upewnij się, że zamrażasz je na przykład w grupach po 5 sztuk, aby nie zmarnować ich podczas rozmrażania.
* Aby rozmrozić ciasto, radzimy wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.
* Można również zamrozić nadziewane paszteciki przed ich usmażeniem.
* Z foremki o średnicy 10 cm można przygotować około 22 pasztecików.