Tarta z mango i malinami
Alternatywne ciasto świąteczne, które zachwyci wszystkich gości. W tym roku proponujemy przepis, któremu nie można się oprzeć: delikatny smak z owocowymi nutami mango i malin. Postępuj zgodnie ze wszystkimi szczegółowymi krokami i skorzystaj z naszego samouczka wideo, który poprowadzi Cię krok po kroku przez proces tworzenia tego przysmaku. Wesołych świąt!
Składniki
Bagna:
Materiały
- 1 forma do bali
- folia
- blacha do pieczenia 37 x 27 cm
- Blender ręczny
- Robot kuchenny
- Pędzel
- Grill
Przygotowanie
- Wkładka malinowa:
Arkusze żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Maliny i cukier umieścić w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż zmienią się w papkę. - Wlać preparat do miski i dodać arkusze żelatyny (najpierw dobrze je wycisnąć). Następnie ubijać do uzyskania konsystencji puree.
- Wyłóż formę do babki folią. Wlać do niej przecier malinowy i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Ciasto na herbatniki:
Umieść jajka, wanilię, sól i cukier w misce. Zagniatać na pełnych obrotach przez 5 minut (masa powinna podwoić swoją objętość). - Przesiej mąkę na preparat i delikatnie wymieszaj szpatułką (od dołu do góry). Należy uważać, aby przesuwać szpatułkę do samego dna, aby nie pozostały żadne ślady mąki.
- Teraz wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ją wyrównaj.
- Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
- Natychmiast po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i odciąć brzegi. Następnie wyciąć prostokąt. Dopasuj go tak, aby mógł wyłożyć formę do biszkoptu.
- Wyjmij malinowy wkład z formy i włóż go z powrotem do lodówki. Ponownie wyłóż formę folią, a następnie ułóż wycięty wcześniej kawałek biszkoptu.
- Przytnij krawędzie, jeśli wystają poza formę. Wymieszaj syrop malinowy z wodą. Następnie za pomocą pędzelka nałóż go na biszkopt.
Następnie odstaw na bok. - Mus z mango:
Namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Odzyskać 350 g miąższu z mango. Przełożyć do miski, dodać cukier i ubijać do uzyskania konsystencji puree. - Weź trochę puree i podgrzej je przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej. Dodać dobrze wyciśniętą żelatynę i wymieszać.
- Przełóż ten preparat do miski, w której przechowywałeś puree z mango i dobrze wymieszaj. Teraz ubij świeżą śmietanę trzepaczką elektryczną aż do uzyskania bitej śmietany.
- Dodaj puree z mango do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodny mus.
- Wlać mus do formy, na wierzch biszkoptu. Wyrównać szpatułką, pamiętając o pozostawieniu na powierzchni miejsca, w którym później zostanie umieszczona malinowa wkładka (około 0,5 cm od krawędzi formy).
- Teraz wyjmij wkład z lodówki i delikatnie zdejmij folię. Zachowaj ostrożność, ponieważ jest ona bardzo delikatna i może pęknąć.
- Umieść wkładkę na musie (zaokrąglona część musi spoczywać na musie). Następnie lekko dociśnij, aby mus pokrył boki.
- Z pozostałego biszkoptu wyciąć kolejny prostokąt (musi mieć taki sam rozmiar jak dno formy). Następnie posmaruj go rozcieńczonym syropem malinowym.
- Teraz umieść ten kawałek biszkoptu na malinowym wkładzie, aby zamknąć kłodę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Pokrycie:
Namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Podgrzej coulis z mango przez 1 minutę w kuchence mikrofalowej, a następnie dodaj dobrze namoczone arkusze żelatyny. Dobrze wymieszać i umieścić w pojemniku z dzióbkiem. - Umieść na blacie roboczym klocek o rozmiarze nieco większym niż klocek. Umieść go na siatce i wyjmij kłodę z formy. Następnie delikatnie zdejmij folię.
- Teraz pokryj powierzchnię kłody coulis z mango (zobacz samouczek wideo na dole strony).
- Umieść kłodę w naczyniu do serwowania i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Polana z mango i malinami jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać ciasto z mango i malinami?
Można ją przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (lub przykrytą folią aluminiową) do 3 dni.
Czy mogę użyć innych owoców zamiast mango i malin do logchetto?
My zdecydowaliśmy się na tę kombinację, ale możesz wybrać swoje ulubione owoce.
Czego mogę użyć zamiast żelatyny do logchetto z mango i malinami?
Możesz użyć agar agar, którego jedna łyżeczka odpowiada 8 arkuszom żelatyny po 5 g każdy.