Tronchetto mango e lamponi
Alternatywne ciasto świąteczne, które zachwyci wszystkich gości. W tym roku proponujemy przepis, któremu nie można się oprzeć: delikatny smak z owocowymi nutami mango i malin. Postępuj zgodnie ze wszystkimi szczegółowymi krokami i skorzystaj z naszego samouczka wideo, który poprowadzi Cię krok po kroku przez proces tworzenia tego przysmaku. Wesołych świąt!
Składniki
Bagna:
Materiały
- 1 forma do bali
- folia
- blacha do pieczenia 37 x 27 cm
- Blender ręczny
- Robot kuchenny
- Pędzel
- Grill
Przygotowanie
Wkładka malinowa:
Arkusze żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Maliny i cukier umieścić w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż zmienią się w papkę.Wlać preparat do miski i dodać arkusze żelatyny (najpierw dobrze je wycisnąć). Następnie ubijać do uzyskania konsystencji puree.
Wyłóż formę do babki folią. Wlać do niej przecier malinowy i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Ciasto na herbatniki:
Umieść jajka, wanilię, sól i cukier w misce. Zagniatać na pełnych obrotach przez 5 minut (masa powinna podwoić swoją objętość).Przesiej mąkę na preparat i delikatnie wymieszaj szpatułką (od dołu do góry). Należy uważać, aby przesuwać szpatułkę do samego dna, aby nie pozostały żadne ślady mąki.
Teraz wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ją wyrównaj.
Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Natychmiast po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i odciąć brzegi. Następnie wyciąć prostokąt. Dopasuj go tak, aby mógł wyłożyć formę do biszkoptu.
Wyjmij malinowy wkład z formy i włóż go z powrotem do lodówki. Ponownie wyłóż formę folią, a następnie ułóż wycięty wcześniej kawałek biszkoptu.
Przytnij krawędzie, jeśli wystają poza formę. Wymieszaj syrop malinowy z wodą. Następnie za pomocą pędzelka nałóż go na biszkopt.
Następnie odstaw na bok.Mus z mango:
Namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Odzyskać 350 g miąższu z mango. Przełożyć do miski, dodać cukier i ubijać do uzyskania konsystencji puree.Weź trochę puree i podgrzej je przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej. Dodać dobrze wyciśniętą żelatynę i wymieszać.
Przełóż ten preparat do miski, w której przechowywałeś puree z mango i dobrze wymieszaj. Teraz ubij świeżą śmietanę trzepaczką elektryczną aż do uzyskania bitej śmietany.
Dodaj puree z mango do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodny mus.
Wlać mus do formy, na wierzch biszkoptu. Wyrównać szpatułką, pamiętając o pozostawieniu na powierzchni miejsca, w którym później zostanie umieszczona malinowa wkładka (około 0,5 cm od krawędzi formy).
Teraz wyjmij wkład z lodówki i delikatnie zdejmij folię. Zachowaj ostrożność, ponieważ jest ona bardzo delikatna i może pęknąć.
Umieść wkładkę na musie (zaokrąglona część musi spoczywać na musie). Następnie lekko dociśnij, aby mus pokrył boki.
Z pozostałego biszkoptu wyciąć kolejny prostokąt (musi mieć taki sam rozmiar jak dno formy). Następnie posmaruj go rozcieńczonym syropem malinowym.
Teraz umieść ten kawałek biszkoptu na malinowym wkładzie, aby zamknąć kłodę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Pokrycie:
Namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Podgrzej coulis z mango przez 1 minutę w kuchence mikrofalowej, a następnie dodaj dobrze namoczone arkusze żelatyny. Dobrze wymieszać i umieścić w pojemniku z dzióbkiem.Umieść na blacie roboczym klocek o rozmiarze nieco większym niż klocek. Umieść go na siatce i wyjmij kłodę z formy. Następnie delikatnie zdejmij folię.
Teraz pokryj powierzchnię kłody coulis z mango (zobacz samouczek wideo na dole strony).
Umieść kłodę w naczyniu do serwowania i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Polana z mango i malinami jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać ciasto z mango i malinami?
Można ją przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (lub przykrytą folią aluminiową) do 3 dni.
Czy mogę użyć innych owoców zamiast mango i malin do logchetto?
My zdecydowaliśmy się na tę kombinację, ale możesz wybrać swoje ulubione owoce.
Czego mogę użyć zamiast żelatyny do logchetto z mango i malinami?
Możesz użyć agar agar, którego jedna łyżeczka odpowiada 8 arkuszom żelatyny po 5 g każdy.