Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła
Wersja tiramisu w szklance, aby cieszyć się tym pysznym deserem w pełni → każdy ma swoją porcję i bez zazdrości :-D Tutaj proponujemy wersję z herbatnikami speculoos i karmelem z solonego masła. Chrupiące i pyszne połączenie gwarantowane ;-) Jest łatwy do zrobienia, wystarczy postępować zgodnie z krokami w naszym przepisie, który jest dostępny tutaj w wersji pisemnej i wideo: do dzieła!
Składniki
Materiały
- 1 mikser elektryczny
- 3 szklanki
- 2 woreczki do ciasta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Ubij żółtka z cukrem na kremową masę, a następnie dodaj mascarpone.
Ubij białka oddzielnie. Delikatnie wymieszaj białka za pomocą szpatułki. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Zacznij od nałożenia kremu na dno szklanki. Przekrój speculoos na pół i stopniowo nasącz je kawą. Umieść nasączony biszkopt na wierzchu kremu.
Przykryj biszkopt kremem, a następnie karmelem z solonego masła. Na wierzchu ułóż namoczone biszkopty i przykryj kremem.
Ponownie ułóż namoczone speculoos na wierzchu, następnie przykryj karmelem i zakończ, wlewając na wierzch trochę śmietany. Przykryj folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 4 godziny.
Gotowe! Posyp pokruszonymi speculoos i wbij połówkę speculoos w krem.
Obserwacje
Krem mascarpone: <\/b>
* Ta verrine jest zrobiona z kremu mascarpone używanego w tiramisu. Jajka można po prostu zastąpić śmietaną.
* Do kremu można dodać laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy, aby był smaczniejszy.
* Nie wahaj się dodać szczypty soli do białek.
* Białka najlepiej ubić w ostatniej chwili przed dodaniem ich do masy mascarpone + żółtka + cukier.
Worek do wyciskania: <\/b>
* Można użyć torebki do zamrażania, wystarczy odciąć róg. Do napełnienia użyj tuby.
* Można również po prostu napełnić szklankę kremem i karmelem za pomocą łyżki.
Czas leżakowania: <\/b>
* Najlepiej pozostawić tiramisu na noc w lodówce. Jeśli jesteś niecierpliwy, wystarczą minimum 4 godziny.