Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła
Weryńska wersja tiramisu, więc możesz cieszyć się tym pysznym deserem samolubnie → dla każdego po swojemu i bez zazdrości :-D Tutaj proponujemy wersję z herbatnikami speculoos i karmelem z solonego masła. Chrupiące i pyszne połączenie gwarantowane ;-) Jest łatwy do zrobienia, wszystko co musisz zrobić, to postępować zgodnie z krokami w naszym przepisie, który jest dostępny tutaj w wersji pisemnej i wideo: to zależy od Ciebie!
Składniki
Materiały
- 1 mikser elektryczny
- 3 szklanki
- 2 woreczki do ciasta (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Ubij żółtka z cukrem na kremową masę, a następnie dodaj mascarpone.
- Ubij białka oddzielnie. Delikatnie wymieszaj białka za pomocą miksera. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
- Zacznij od ubicia śmietanki na dnie szklanki. Przekrój speculoos na pół i stopniowo nasącz je kawą. Umieść nasączony biszkopt na wierzchu kremu.
- Przykryj biszkopt kremem, a następnie karmelem z solonego masła. Na wierzchu ułożyć namoczone biszkopty i przykryć kremem.
- Ponownie ułóż namoczone speculoos na wierzchu, następnie przykryj karmelem i zakończ, wlewając na wierzch trochę śmietany. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- Gotowe! Posyp pokruszonymi speculoos i wbij połówkę speculoos w krem.
Obserwacje
Krem mascarpone:
* Ta verrine jest zrobiona z kremu mascarpone używanego w tiramisu. Jajka można po prostu zastąpić śmietaną.
* Do kremu można dodać laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy, aby był smaczniejszy.
* Nie wahaj się dodać szczypty soli do białek.
* Białka najlepiej ubić w ostatniej chwili przed dodaniem ich do masy mascarpone + żółtka + cukier.
Worek do wyciskania:
* Można użyć torebki do zamrażania, wystarczy odciąć róg. Do napełnienia użyj tuby.
* Można również po prostu napełnić szklankę kremem i karmelem za pomocą łyżki.
Czas leżakowania:
* Najlepiej pozostawić tiramisu na noc w lodówce. Jeśli jesteś niecierpliwy, wystarczą minimum 4 godziny.