Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła

zagłosuj teraz
Desser
3 porcji
łatwe
4 h 30 m

Wersja tiramisu w szklance, aby cieszyć się tym pysznym deserem w pełni → każdy ma swoją porcję i bez zazdrości :-D Tutaj proponujemy wersję z herbatnikami speculoos i karmelem z solonego masła. Chrupiące i pyszne połączenie gwarantowane ;-) Jest łatwy do zrobienia, wystarczy postępować zgodnie z krokami w naszym przepisie, który jest dostępny tutaj w wersji pisemnej i wideo: do dzieła!

Składniki

3

Materiały

  • 1 mikser elektryczny
  • 3 szklanki
  • 2 woreczki do ciasta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
  • Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 1Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Ubij żółtka z cukrem na kremową masę, a następnie dodaj mascarpone.
  • Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 2Ubij białka oddzielnie. Delikatnie wymieszaj białka za pomocą szpatułki. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
  • Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 3Zacznij od nałożenia kremu na dno szklanki. Przekrój speculoos na pół i stopniowo nasącz je kawą. Umieść nasączony biszkopt na wierzchu kremu.
  • Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 4Przykryj biszkopt kremem, a następnie karmelem z solonego masła. Na wierzchu ułóż namoczone biszkopty i przykryj kremem.
  • Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 5Ponownie ułóż namoczone speculoos na wierzchu, następnie przykryj karmelem i zakończ, wlewając na wierzch trochę śmietany. Przykryj folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 4 godziny.
  • Tiramisu ze speculoos i karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 6Gotowe! Posyp pokruszonymi speculoos i wbij połówkę speculoos w krem.

Obserwacje

Krem mascarpone: <\/b>
* Ta verrine jest zrobiona z kremu mascarpone używanego w tiramisu. Jajka można po prostu zastąpić śmietaną.
* Do kremu można dodać laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy, aby był smaczniejszy.
* Nie wahaj się dodać szczypty soli do białek.
* Białka najlepiej ubić w ostatniej chwili przed dodaniem ich do masy mascarpone + żółtka + cukier.

Worek do wyciskania: <\/b>
* Można użyć torebki do zamrażania, wystarczy odciąć róg. Do napełnienia użyj tuby.
* Można również po prostu napełnić szklankę kremem i karmelem za pomocą łyżki.

Czas leżakowania: <\/b>
* Najlepiej pozostawić tiramisu na noc w lodówce. Jeśli jesteś niecierpliwy, wystarczą minimum 4 godziny.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: