Wilgotna i chrupiąca brioche perdu

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
30 min

Wszyscy słyszeliśmy o francuskich tostach, ale teraz możemy cieszyć się nimi równie dobrze dzięki brioche perdu! To prosty i skuteczny przepis na śniadanie, podwieczorek lub sycący niedzielny brunch. Co więcej, nie potrzeba wielu składników! Świetny przepis przeciwko marnotrawstwu, jeśli masz jakieś brioszki pozostałe z poprzedniego śniadania ;-) Poniżej przedstawiamy szczegółowe objaśnienia i życzymy smacznego!

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min
  • Wilgotna i chrupiąca brioche perdu - Przygotowanie krok 1W dużej misce wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko.
  • Wilgotna i chrupiąca brioche perdu - Przygotowanie krok 2Zanurz kromki brioszki w mieszance i pozostaw do namoczenia.
  • Wilgotna i chrupiąca brioche perdu - Przygotowanie krok 3Roztop masło na patelni. Umieść namoczone brioszki na patelni i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Odwróć i smaż przez 3 minuty.
  • Wilgotna i chrupiąca brioche perdu - Przygotowanie krok 4I gotowe, twoje brioszki są już przygotowane! Posyp je cukrem pudrem lub posmaruj pastą, karmelem, dżemem, miodem...

Obserwacje

Mleko można zastąpić napojem roślinnym, cukier - brązowym, a cukier waniliowy - 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Brioszkę można zastąpić chlebem, rogalikami lub innymi wypiekami.

Jeśli brioszka jest twarda, namocz ją dłużej w mieszance. Z drugiej strony, jeśli jest świeża, nie mocz jej zbyt długo.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: