Wilgotna i chrupiąca brioche perdue

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
30 min

Wszyscy słyszeliśmy o francuskich tostach, ale teraz możemy cieszyć się nimi równie dobrze dzięki brioche perdu! To prosty i skuteczny przepis na śniadanie, podwieczorek lub sycący niedzielny brunch. Co więcej, nie potrzeba wielu składników! Świetny przepis przeciwko marnotrawstwu, jeśli masz jakieś brioszki pozostałe z poprzedniego śniadania ;-) Poniżej przedstawiamy szczegółowe objaśnienia i życzymy smacznego!


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.26 (1.06€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

  • Wilgotna i chrupiąca Brioche perdue - Przygotowanie krok 1W dużej misce wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko.
  • Wilgotna i chrupiąca Brioche perdue - Przygotowanie krok 2Zanurz kromki brioszki w poprzedniej mieszance i pozostaw do namoczenia.
  • Wilgotna i chrupiąca Brioche perdue - Przygotowanie krok 3Roztopić masło na patelni. Umieścić namoczone bułki na patelni i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Odwrócić i smażyć przez 3 minuty.
  • Wilgotna i chrupiąca Brioche perdue - Przygotowanie krok 4Teraz brioszki są gotowe! Posyp je cukrem pudrem lub posmaruj pastą, karmelem, dżemem, miodem...

Obserwacje

Mleko można zastąpić napojem roślinnym, cukier - brązowym, a cukier waniliowy - 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Brioszkę można zastąpić chlebem, rogalikami lub innymi wypiekami.

Jeśli brioszka jest twarda, namocz ją dłużej w mieszance. Z drugiej strony, jeśli jest świeża, nie mocz jej zbyt długo.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+