Wyjątkowo miękka, krucha brioszka
Rozpocznij dzień w dziewiątej chmurze dzięki przepisowi na wyjątkowo miękką, kruchą brioszkę. Brioche, do której dodaliśmy bardzo mało masła. Bez wyrzutów sumienia :-) Dzięki zaokrąglonemu kształtowi to cudo będzie doskonałym śniadaniem lub przekąską. Spróbuj więc, korzystając z naszych instrukcji krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
Złocenie :
Materiały
- Forma do ciasta 28 cm
- Robot kuchenny
- Pędzel do ciasta
Przygotowanie
- Wsyp saszetkę drożdży do miski robota kuchennego i wymieszaj z 1 łyżką ciepłej wody.
Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. - Dodać mleko, mąkę, jajko, cukier i sól.
Wyrabiać ciasto hakiem przez 10 minut. - Dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj przez około 10 minut.
- Przykryć mieszaninę ściereczką i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzić i schłodzić przez 12 godzin.
- Odsączyć ciasto i uformować 8 kulek o wadze około 115 g.
Umieść kulki w natłuszczonej formie do ciasta. - Przykryć i odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopóki brioszka nie osiągnie górnej części formy.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C z małym naczyniem z wodą w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 160°C, pozostawiając pojemnik z wodą w piekarniku.
- Wyjąć z piekarnika i szybko wyjąć z formy do ostygnięcia.
I voila, brioszka jest gotowa!
Obserwacje
Czas wyrastania:
Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia na 5 do 6 godzin w temperaturze pokojowej lub na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie na 1 noc w lodówce. Będzie łatwiejsze w obsłudze.
Wyjmowanie z formy:
Po upieczeniu brioszki należy niezwłocznie wyjąć ją z formy i pozostawić do ostygnięcia na drucianej kratce. Jeśli pozostawisz ją w foremce do ostygnięcia, skropli się i stanie się wilgotna.
Przechowywanie:
Można je przechowywać przez kilka dni. Aby zapobiec wysychaniu, przechowywać w szczelnej puszce lub torebce do zamrażania.