Wyjątkowo miękka, krucha brioszka

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
9 h 10 m

Rozpocznij dzień w dziewiątej chmurze dzięki przepisowi na wyjątkowo miękką, kruchą brioszkę. Brioche, do której dodaliśmy bardzo mało masła. Bez wyrzutów sumienia :-) Dzięki zaokrąglonemu kształtowi to cudo będzie doskonałym śniadaniem lub przekąską. Spróbuj więc, korzystając z naszych instrukcji krok po kroku poniżej ↓ ↓


Składniki

8

Złocenie :

Szacowany koszt: 1.62 (0.2€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta 28 cm
  • Robot kuchenny
  • Pędzel do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Czas oczekiwania8 h
Gotowania25 min

  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 1Wsyp saszetkę drożdży do miski robota kuchennego i wymieszaj z 1 łyżką ciepłej wody.
    Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 2Dodać mleko, mąkę, jajko, cukier i sól.
    Wyrabiać ciasto hakiem przez 10 minut.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 3Dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj przez około 10 minut.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 4Przykryć mieszaninę ściereczką i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzić i schłodzić przez 12 godzin.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 5Odsączyć ciasto i uformować 8 kulek o wadze około 115 g.
    Umieść kulki w natłuszczonej formie do ciasta.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 6Przykryć i odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopóki brioszka nie osiągnie górnej części formy.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 7Rozgrzej piekarnik do 160°C z małym naczyniem z wodą w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 8Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 160°C, pozostawiając pojemnik z wodą w piekarniku.
  • Wyjątkowo miękka, krucha brioszka - Przygotowanie krok 9Wyjąć z piekarnika i szybko wyjąć z formy do ostygnięcia.

    I voila, brioszka jest gotowa!

Obserwacje

Czas wyrastania:
Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia na 5 do 6 godzin w temperaturze pokojowej lub na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie na 1 noc w lodówce. Będzie łatwiejsze w obsłudze.

Wyjmowanie z formy:
Po upieczeniu brioszki należy niezwłocznie wyjąć ją z formy i pozostawić do ostygnięcia na drucianej kratce. Jeśli pozostawisz ją w foremce do ostygnięcia, skropli się i stanie się wilgotna.

Przechowywanie:
Można je przechowywać przez kilka dni. Aby zapobiec wysychaniu, przechowywać w szczelnej puszce lub torebce do zamrażania.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+