Wyjątkowo rzadkie fondanty czekoladowe z frytkownicy powietrznej!
Zanurz się w czekoladowej przygodzie z naszym czekoladowym fondantem upieczonym do perfekcji za pomocą frytkownicy powietrznej! Odkryj przyjemność delektowania się idealnie rozpływającym się deserem, przygotowanym w mgnieniu oka dzięki naszej niezawodnej frytkownicy powietrznej. Każdy kęs to eksplozja smaku, miękka konsystencja i gorące czekoladowe serce... Łatwy do zrobienia i jeszcze łatwiejszy do rozkoszowania się, ten czekoladowy fondant szybko stanie się obowiązkową pozycją w domu! PS: Uwielbiamy dodawać lody waniliowe do ciepłego fondantu ;-)
Składniki
Materiały
- Miska na sałatkę
- Trzepaczka
- Rondel
- Ramekiny
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
Wbij jajka do miski i dodaj cukier (na tym etapie możesz dodać aromat waniliowy, jeśli chcesz go użyć).
Ubijaj, aż mieszanina lekko się spieni.
Dodaj mąkę na raz. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do późniejszego użycia.
W rondelku połam czekoladę i dodaj pokrojone na kawałki masło.
Roztopić mieszaninę na małym ogniu. Alternatywnie, można roztopić mieszankę w kuchence mikrofalowej.
Dodaj roztopioną mieszaninę do poprzedniego ciasta. Dobrze wymieszać.
Posmaruj kokilki masłem i umieść w nich ciasto.
Umieść kokilki we frytkownicy ustawionej na 210°C. Smażyć przez 6 do 7 minut, aż środek będzie rzadki.
A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Nie masz frytkownicy powietrznej?
Możesz upiec fondanty w piekarniku.
Wystarczy rozgrzać piekarnik do 210°C. Czas pieczenia będzie mniej więcej taki sam (6 do 7 minut).
Wolisz format dzielony?
Wybierz okrągłą formę i piecz nieco dłużej (około 5 minut).