Wyjątkowo rzadkie fondanty czekoladowe z frytkownicy powietrznej!
Zanurz się w czekoladowej przygodzie z naszym czekoladowym fondantem upieczonym do perfekcji za pomocą frytkownicy powietrznej! Odkryj przyjemność delektowania się idealnie rozpływającym się deserem, przygotowanym w mgnieniu oka dzięki naszej niezawodnej frytkownicy powietrznej. Każdy kęs to eksplozja smaku, miękka konsystencja i gorące czekoladowe serce... Łatwy do zrobienia i jeszcze łatwiejszy do rozkoszowania się, ten czekoladowy fondant szybko stanie się obowiązkową pozycją w domu! PS: Uwielbiamy dodawać lody waniliowe do ciepłego fondantu ;-)
Składniki
Materiały
- Miska na sałatkę
- Trzepaczka
- Rondel
- Ramekiny
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
- Wbij jajka do miski i dodaj cukier (na tym etapie możesz dodać aromat waniliowy, jeśli chcesz go użyć).
- Ubijaj, aż mieszanina lekko się spieni.
- Dodaj mąkę na raz. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do późniejszego użycia.
- W rondelku połam czekoladę i dodaj pokrojone na kawałki masło.
- Roztopić mieszaninę na małym ogniu. Alternatywnie, można roztopić mieszankę w kuchence mikrofalowej.
- Dodaj roztopioną mieszaninę do poprzedniego ciasta. Dobrze wymieszać.
- Posmaruj kokilki masłem i umieść w nich ciasto.
- Umieść kokilki we frytkownicy ustawionej na 210°C. Smażyć przez 6 do 7 minut, aż środek będzie rzadki.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Nie masz frytkownicy powietrznej?
Możesz upiec fondanty w piekarniku.
Wystarczy rozgrzać piekarnik do 210°C. Czas pieczenia będzie mniej więcej taki sam (6 do 7 minut).
Wolisz format dzielony?
Wybierz okrągłą formę i piecz nieco dłużej (około 5 minut).