Wyjątkowo smakowity sernik w stylu snickersa
zagłosuj teraz
Jeśli kochasz Snickersa, nie będziesz w stanie oprzeć się temu sernikowi z nieba przez sekundę. Tak, bez żadnej przesady! Ten deser to bomba, jest tak pyszny, a Twoi goście nie będą w stanie powiedzieć inaczej. Wypróbuj nasz deser, postępując krok po kroku zgodnie z tym przepisem, a przede wszystkim: RE-GA-LEZ-VOUS!
Składniki
6
Podstawa :
Sernik :
Karmel z solonego masła :
Dekoracja :
Materiały
- tortownica o średnicy 18 cm
- papier do pieczenia
- 1 rondel
- 1 szpatułka
- 1 mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h 20 m
Gotowania12 min
Roztopić masło ze Snickersami w kąpieli wodnej.
Drobno posiekać herbatniki i zalać roztopionym masłem. Ponownie wymieszać.Wlać masę do wyłożonej i natłuszczonej tortownicy. Rozprowadzić równomiernie na dnie formy i wokół krawędzi za pomocą łyżki lub szklanki. Schłodzić (podczas przygotowywania reszty).
Karmel z solonego masła :
Rozpuść cukier w rondelku na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsać patelnią.Gdy cukier się rozpuści, dodaj solone masło na raz (uważaj na rozpryski!) i wymieszaj. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
Gdy mieszanina się zagotuje, mieszaj przez około 10 minut, aby zagęścić karmel. Odstaw do późniejszego użycia.
Ubić śmietanę, mascarpone, cukier puder i wanilię. Dodać twaróg (w temperaturze pokojowej) za pomocą szpatułki.
Wlać masę do formy, na dno. Przykryj wierzch orzeszkami ziemnymi (zachowaj kilka na później ↓). Na wierzch wylać karmel z solonego masła i schłodzić przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Rozpuść czekoladę. Wyjąć sernik z formy i ułożyć na talerzu do serwowania. Skrop wierzch rozpuszczoną czekoladą, aby udekorować sernik.
Dodaj orzeszki ziemne na wierzch. Wszystko gotowe!
Obserwacje
Można oczywiście użyć gotowego karmelu z solonego masła!
My użyliśmy prażonych i solonych orzeszków ziemnych, ale można też użyć zwykłych :-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!