Złocista i puszysta brioszka
Masz ochotę na pyszną, puszystą brioszkę na śniadanie lub przekąskę? Świetnie, Ptitchef ma jedną w magazynie dla Ciebie!
Składniki
Do złocenia:
Przygotowanie
Wymieszać suche drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić na kilka minut.
Umieścić w misce robota kuchennego i dodać mąkę, jajka, cukier i sól.Ugniatać na minimalnej prędkości przez 7 minut, a następnie na prędkości 2 przez 7 minut.
Dodaj miękkie masło i ugniataj przez kolejne 7 minut na prędkości 1, a następnie ugniataj na prędkości 2, aż utworzy się nieklejąca się kula (może to zająć od 10 do 20 minut).
Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na 2 godziny lub dłużej.
Wyjąć ciasto i zgnieść je, aby uwolnić gaz.
Pokroić ciasto na osiem kawałków o równej wadze i uformować 8 kulek. Umieścić kulki obok siebie w wysmarowanej masłem formie. Umieścić formę w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj nim brioszkę.
Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić brioszkę do ostygnięcia na kratce.A teraz brioszka jest gotowa!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Ciasto: ważne jest, aby dobrze wyrosło za każdym razem (kroki 4 i 6).
Wariacje: czy wiesz, jak zrobić warkocze? Nie wahaj się urozmaicić prezentacji, wykonując plecioną brioszkę z tego ciasta.
Dodatki: miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta kilka kawałków czekolady, aby było jeszcze smaczniejsze!