Złocista, puszysta brioszka

zagłosuj teraz
Desser
20 porcji
średnie
4 h 30 m

Masz ochotę na miękką brioszkę na śniadanie lub przekąskę? Ptitchef ma jedną w magazynie dla Ciebie!


Składniki

20

Do złocenia :

Szacowany koszt: 2 (0.1€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania30 min

  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 1Wymieszać suche drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić na kilka minut.
    Umieścić w misce robota kuchennego i dodać mąkę, jajka, cukier i sól.
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 2Ugniatać na minimalnej prędkości przez 7 minut, a następnie na prędkości 2 przez 7 minut.
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 3Dodaj miękkie masło i ugniataj przez kolejne 7 minut na prędkości 1, a następnie ugniataj na prędkości 2, aż utworzy się nieklejąca się kula (może to zająć od 10 do 20 minut).
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 4Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na 2 godziny lub dłużej.
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 5Wyjąć ciasto i zgnieść je, aby uwolnić gaz.
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 6Pokroić ciasto na osiem kawałków o równej wadze i uformować 8 kulek. Umieścić kulki obok siebie w wysmarowanej masłem formie. Umieścić formę w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 7Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj nim brioszki.

    Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.

    Wyjąć z piekarnika i pozostawić nieforemną brioszkę do ostygnięcia na kratce.
  • Złocista, puszysta brioszka - Przygotowanie krok 8A teraz brioszka jest gotowa!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.

Ciasto: ważne jest, aby dobrze wyrosło za każdym razem (kroki 4 i 6).

Wariacje: czy wiesz, jak zrobić warkocze? Nie wahaj się urozmaicić prezentacji, wykonując plecioną brioszkę z tego ciasta.

Dodatki: miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta kilka kawałków czekolady, aby było jeszcze smaczniejsze!



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+