Szwajcarska lemoniada z mlekiem skondensowanym
Szwajcarska lemoniada, która jest niczym innym jak brazylijską lemoniadą, przygotowywana jest ze skórki cytryny, lodu i cukru. Jednak jedną z odmian, która sprawia, że sok ten jest jeszcze bardziej kremowy, jest mleko skondensowane, które pomaga zrównoważyć kwaśny smak cytryny. Oczywiście można go przygotować ze słodzikami, aby zmniejszyć ilość kalorii i ochłodzić się bez wyrzutów sumienia w upalne dni. Sprawdź nasze kroki poniżej↓↓
Składniki
Materiały
- Blender
- Sito
- Dzbanek
Przygotowanie
- Umyj i odetnij końce cytryn, a następnie pokrój je na kawałki. Nie zapomnij usunąć pestek i wewnętrznej białej części. Umieść wodę, pokrojone cytryny i lód w blenderze.
- Ubijaj wszystko razem przez około 2 minuty lub do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przesiać i odzyskać płyn.
- Umieść ten płyn w blenderze razem z mlekiem skondensowanym.
- Zapukaj po raz ostatni.
- Teraz wystarczy podać tę super orzeźwiającą lemoniadę. Jeśli wolisz, dodaj więcej lodu.
- Smacznego!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać lemoniadę?
Zaleca się picie lemoniady, gdy tylko będzie gotowa.
Jak mogę osłodzić lemoniadę bez mleka skondensowanego?
Oprócz mleka skondensowanego, lemoniadę możemy słodzić między innymi cukrem, miodem, syropem klonowym, słodzikami.
Czy mogę zrobić lemoniadę z sycylijskiej cytryny?
Oczywiście, w tym przypadku należy użyć tylko 2 cytryn, ponieważ cytryny sycylijskie są zazwyczaj większe niż cytryny zielone.
Czy mogę obrać cytrynę, aby przygotować lemoniadę?
Nie ma problemu. Jeśli cytryna nie jest organiczna, jest to nawet wskazane.