Woda o smaku grejpfruta i rozmarynu: napój detoksykujący bez dodatku cukru
Smaczna woda o smaku detoksu, idealna dla tych, którzy lubią kwaskowatość tego fantastycznego owocu cytrusowego. Napój ten może być przygotowywany o każdej porze roku i jest bogaty w witaminę C dzięki zastosowaniu różowego grejpfruta, ale ma również właściwości przeciwzapalne dzięki rozmarynowi. Przygotowanie wody smakowej w domu jest dziecinnie proste (nie zapomnij wypróbować również wersji z ogórkiem i miętą lub pysznej wody smakowej z cytryną i malinami), wystarczy kupić dobre składniki i mieć cierpliwość, aby poczekać na zimny napar przez co najmniej 4 godziny. Nie wahaj się modyfikować przepisu, aby nadać temu zdrowemu napojowi nowe smaki, znajdziesz kilka pomysłów do wypróbowania w sekcji wskazówek.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw dobrze umyj różowego grejpfruta (lepiej, jeśli użyjesz grejpfruta organicznego). Następnie przekrój go na pół i wyciśnij jedną połówkę, podczas gdy drugą połówkę pokrój w plasterki.
- Teraz włóż plasterki grejpfruta i sok do kubka
- Następnie dodaj gałązki rozmarynu i napełnij kubek wodą. Następnie zakorkować i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem (lepiej pozostawić w lodówce na noc).
- Woda o smaku grejpfrutowo-rozmarynowym jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać wodę o smaku grejpfrutowo-rozmarynowym?
Tak. Maksymalnie 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub w dzbanku z zakrętką.
Czy mogę użyć wody gazowanej?
Tak, użycie wody gazowanej pozwoli uzyskać prawdziwy napój bezalkoholowy, który można również podawać jako aperitif.
Czy mogę zrezygnować z soku grejpfrutowego?
Tak. Jeśli nie użyjesz soku grejpfrutowego, uzyskasz wodę o delikatniejszym i mniej gorzkim smaku.
Co mogę dodać do wody o smaku grejpfruta?
Dodaj kawałek świeżego korzenia imbiru bez skórki (około 30 gramów).
Czego mogę użyć zamiast grejpfruta?
Jeśli wolisz, możesz zastąpić grejpfruta pomarańczą.
Czego mogę użyć zamiast rozmarynu?
Spróbuj przygotować tę wodę smakową również ze świeżej mięty. Będziesz potrzebować około 30 listków (zmiażdż je dłońmi przed włożeniem do kubka, aby lepiej uwolnić świeży aromat).