Crème mousseline
zagłosuj teraz
Podstawowy przepis na ciasto, crème mousseline będzie pyszny we fraisier lub Paris-Brest. Można go również użyć do zastąpienia crème pâtissière w ciastach parzonych :-) W każdym razie, dzięki naszemu przepisowi, łatwo jest uczynić każde ciasto wysublimowanym! Zasadniczo jest to po prostu krem do ciasta, który ubijasz (aby rozjaśnić i zwiększyć objętość kremu) z masłem. Tak, to trochę sprzeczne, ale to prawda! Masło pomaga napowietrzyć krem, dzięki czemu jest lżejszy i lepiej się trzyma.
Składniki
10
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania10 min
- Odstawić 100 g masła w temperaturze pokojowej.
Doprowadź mleko do wrzenia (z laską wanilii, jeśli robisz krem waniliowy). W międzyczasie ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do poprzedniej mieszanki. Ponownie umieścić mieszaninę na patelni na średnim ogniu.
- Ubijać, aż mieszanina zgęstnieje. Dobrze zagęścić śmietanę. Po zdjęciu z ognia dodać 90 g masła i dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą, tzn. folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Pozostawić do ostygnięcia.
- Nie wkładaj śmietanki do lodówki, ponieważ będzie zbyt zimna. Powinna mieć temperaturę pokojową. Ubij ją, aby ją rozluźnić, a następnie stopniowo dodawaj 100 g zmiękczonego masła, ubijając na średnich obrotach. Po dodaniu całego masła, ubijaj przez 2 minuty na pełnych obrotach: trzepaczka powinna zostawiać wyraźnie widoczne ślady na śmietanie.
I to wszystko, krem mousseline jest gotowy do użycia!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!