Crème mousseline
zagłosuj teraz
![Crème mousseline](/imgupl/recipe/creme-mousseline--md-471712p763328.jpg)
Podstawowy przepis na ciasto, crème mousseline będzie pyszny we fraisier lub Paris-Brest. Można go również użyć do zastąpienia crème pâtissière w ciastach parzonych :-) W każdym razie, dzięki naszemu przepisowi, łatwo jest uczynić każde ciasto wysublimowanym! Zasadniczo jest to po prostu krem do ciasta, który ubijasz (aby rozjaśnić i zwiększyć objętość kremu) z masłem. Tak, to trochę sprzeczne, ale to prawda! Masło pomaga napowietrzyć krem, dzięki czemu jest lżejszy i lepiej się trzyma.
Składniki
10
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania10 min
Odstawić 100 g masła w temperaturze pokojowej.
Doprowadź mleko do wrzenia (z laską wanilii, jeśli robisz krem waniliowy). W międzyczasie ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do poprzedniej mieszanki. Ponownie umieścić mieszaninę na patelni na średnim ogniu.
Ubijać, aż mieszanina zgęstnieje. Dobrze zagęścić śmietanę. Po zdjęciu z ognia dodać 90 g masła i dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą, tzn. folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Pozostawić do ostygnięcia.
Nie wkładaj śmietanki do lodówki, ponieważ będzie zbyt zimna. Powinna mieć temperaturę pokojową. Ubij ją, aby ją rozluźnić, a następnie stopniowo dodawaj 100 g zmiękczonego masła, ubijając na średnich obrotach. Po dodaniu całego masła, ubijaj przez 2 minuty na pełnych obrotach: trzepaczka powinna zostawiać wyraźnie widoczne ślady na śmietanie.
I to wszystko, krem mousseline jest gotowy do użycia!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!