Jak gotować świeży szpinak

zagłosuj teraz
Inny
2 porcji
łatwe
5 min

Jak gotować świeży szpinak to jedno z pytań, które najczęściej zadajemy sobie w kuchni. Istnieją różne metody, ale tutaj przyjrzymy się szczególnie gotowaniu szpinaku na patelni: metoda gotowania, która pozwala uzyskać bardziej intensywny smak (w porównaniu do gotowanego szpinaku), ale także zachowuje składniki odżywcze tego doskonałego warzywa. Szpinak jest doskonałym źródłem witamin, żelaza i wapnia, a po ugotowaniu można go wykorzystać w wielu smacznych przepisach. Poznaj odpowiednie czasy gotowania i wskazówki dotyczące gotowania szpinaku na patelni, możesz go również wykorzystać jako szybki dodatek, dodając mżawkę oleju i soli.


Składniki

2
Szacowany koszt: 0.8 (0.4€/porcja)

Materiały

  • Miska
  • durszlak
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania4 min
Gotowania1 min
  • Jak gotować świeży szpinak - Przygotowanie krok 1Najpierw oczyść szpinak, usuwając resztki ziemi. Następnie usuń tylko delikatne liście i łodygi
  • Jak gotować świeży szpinak - Przygotowanie krok 2Umieść szpinak w durszlaku i opłucz go pod bieżącą wodą.
  • Jak gotować świeży szpinak - Przygotowanie krok 3Teraz wlej je jeszcze mokre na patelnię.
  • Jak gotować świeży szpinak - Przygotowanie krok 4Przykryć pokrywką i gotować przez około 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką
  • Jak gotować świeży szpinak - Przygotowanie krok 5Ugotowany szpinak można wykorzystać w swoich przepisach lub doprawić oliwą i solą, aby służył jako dodatek.

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać ugotowany szpinak?
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przenieś do szczelnego pojemnika. Można je przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Czy mogę zamrozić ugotowany szpinak?
Tak, można. Ostudź go całkowicie i umieść w torebkach do zamrażania. Możesz go przechowywać do 3 miesięcy.

Jak zrobić mrożone kostki szpinaku?
Umieść zimny szpinak w pojemniku na lód. Po kilku godzinach w zamrażarce uformują się kostki: wyjmij je z formy i umieść w torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce. Ta metoda zamrażania pozwoli ci rozmrozić tylko potrzebną ilość.

Jak rozmrozić szpinak?
w lodówce: przenieś go z zamrażarki do zamrażarki poprzedniej nocy. Umieść go na talerzu, ponieważ może wyciekać z niego woda.
W kuchence mikrofalowej: Umieść zamrożony szpinak w naczyniu. Następnie włącz kuchenkę mikrofalową na niską moc lub tryb rozmrażania.
Na patelni: Wsyp zamrożony szpinak na patelnię. Rozpocznij smażenie na średnim/niskim ogniu i rozdzielaj go widelcem, gdy zmięknie.

Co mogę przygotować ze szpinaku?
Szpinak można wykorzystać w wielu przepisach. Tutaj znajdziesz książkę z przepisami, którą możesz mieć pod ręką



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+