Jak gotować świeży szpinak
Jak gotować świeży szpinak to jedno z pytań, które najczęściej zadajemy sobie w kuchni. Istnieją różne metody, ale tutaj przyjrzymy się szczególnie gotowaniu szpinaku na patelni: metoda gotowania, która pozwala uzyskać bardziej intensywny smak (w porównaniu do gotowanego szpinaku), ale także zachowuje składniki odżywcze tego doskonałego warzywa. Szpinak jest doskonałym źródłem witamin, żelaza i wapnia, a po ugotowaniu można go wykorzystać w wielu smacznych przepisach. Poznaj odpowiednie czasy gotowania i wskazówki dotyczące gotowania szpinaku na patelni, możesz go również wykorzystać jako szybki dodatek, dodając mżawkę oleju i soli.
Składniki
Materiały
- Miska
- durszlak
- Nóż
Przygotowanie
- Najpierw oczyść szpinak, usuwając resztki ziemi. Następnie usuń tylko delikatne liście i łodygi
- Umieść szpinak w durszlaku i opłucz go pod bieżącą wodą.
- Teraz wlej je jeszcze mokre na patelnię.
- Przykryć pokrywką i gotować przez około 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką
- Ugotowany szpinak można wykorzystać w swoich przepisach lub doprawić oliwą i solą, aby służył jako dodatek.
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać ugotowany szpinak?
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przenieś do szczelnego pojemnika. Można je przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Czy mogę zamrozić ugotowany szpinak?
Tak, można. Ostudź go całkowicie i umieść w torebkach do zamrażania. Możesz go przechowywać do 3 miesięcy.
Jak zrobić mrożone kostki szpinaku?
Umieść zimny szpinak w pojemniku na lód. Po kilku godzinach w zamrażarce uformują się kostki: wyjmij je z formy i umieść w torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce. Ta metoda zamrażania pozwoli ci rozmrozić tylko potrzebną ilość.
Jak rozmrozić szpinak?
w lodówce: przenieś go z zamrażarki do zamrażarki poprzedniej nocy. Umieść go na talerzu, ponieważ może wyciekać z niego woda.
W kuchence mikrofalowej: Umieść zamrożony szpinak w naczyniu. Następnie włącz kuchenkę mikrofalową na niską moc lub tryb rozmrażania.
Na patelni: Wsyp zamrożony szpinak na patelnię. Rozpocznij smażenie na średnim/niskim ogniu i rozdzielaj go widelcem, gdy zmięknie.
Co mogę przygotować ze szpinaku?
Szpinak można wykorzystać w wielu przepisach. Tutaj znajdziesz książkę z przepisami, którą możesz mieć pod ręką