Jak obrać paprykę ze skóry na patelni?
Czy jest lepsze warzywo na lato niż papryka? Niezależnie od tego, czy jest żółta, czerwona czy zielona w sezonie letnim, zawsze jest idealnym rozwiązaniem , smacznym i kolorowym w tym samym czasie. Jedynym problemem jest jej lekkostrawność , która czasami uniemożliwia jej pełne docenienie. W rzeczywistości rozwiązanie jest bardzo proste i polega na obraniu papryki, dzięki czemu to warzywo bez skórki będzie bardziej strawne. W tym przepisie wyjaśniamy, jak w kilku krokach można obrać paprykę, najpierw podsmażając ją na patelni!
Składniki
Materiały
- Torba do zamrażarki
- Patelnia
Przygotowanie
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu. Umyj i osusz paprykę. Następnie umieść je na gorącej patelni na około 40 minut na średnim ogniu.
- Często obracaj paprykę (ze wszystkich stron, łącznie z podstawą) za pomocą dwóch widelców, aby uniknąć poparzenia rąk.
- Po ugotowaniu umieść paprykę w torebce do zamrażania i pozwól jej ostygnąć przez około 10 do 15 minut. Para wodna wytworzona wewnątrz torebki ułatwi obieranie papryki.
- Gdy papryka będzie zimna, obierz ją rękami.
- Papryka pieczona na patelni jest gotowa
Obserwacje
Jak długo można przechowywać obraną paprykę?
3/4 dnia w lodówce w szczelnym pojemniku.
Jak mogę wykorzystać obraną paprykę w kuchni?
Istnieje niezliczona ilość przepisów, które można przygotować z papryki bez skórki. Doskonale sprawdzają się jako przyprawa do letniego pierwszego dania, ale także jako dodatek do dania głównego. Można je również wykorzystać do przygotowania sosów lub przetworów (w takim przypadku należy je konserwować w oleju).
Jak obrać paprykę ze skóry, jeśli nie chcę używać patelni?
Istnieją inne metody opisane na naszej stronie internetowej, które pozwolą ci obrać paprykę. Oprócz patelni, można użyć piekarnika, kuchenki mikrofalowej, frytownicy powietrznej, grilla lub obrać surowe warzywa bezpośrednio.
Dlaczego warto używać torebki do zamrażania do obierania papryki?
Umieszczenie papryki w szczelnie zamkniętej torebce do zamrażania pozwoli na uwolnienie pary i ciepła z warzyw, co ułatwi obieranie po schłodzeniu