Jak przygotować makaron jajeczny do lasagne
Lasagna to jeden z najstarszych formatów makaronu we włoskiej tradycji (pierwsze wzmianki pochodzą już z XIII wieku). Pierwotnie arkusz makaronu ugniatano tylko z wodą i mąką pszenną, rozwałkowywano i krojono w szerokie paski. Następnie gotowano go w bulionie lub wodzie i podawano z masłem i dużą ilością sera. Dopiero w okresie renesansu do ciasta zaczęto dodawać jajka, które niemal całkowicie zastąpiły wodę. W XVIII wieku zaczęto jednak rozważać nowe sposoby przyprawiania lasagne: w szczególności serem, szynką, sosami mięsnymi i warzywami. Szpinak był również popularną przyprawą, do tego stopnia, że warzywo to zostało nawet włączone do przygotowania arkusza makaronu (prawdopodobnie dlatego dziś znajdujemy zielone arkusze lasagne w supermarkecie). Po tym krótkim wprowadzeniu na temat pochodzenia, przejdźmy do rzeczy i zobaczmy , jak przygotować makaron jajeczny w domu. Wyjaśniamy proces krok po kroku, a następnie wszystko, co musisz zrobić, to wykorzystać go do przygotowania smacznych dań na specjalne posiłki. Nie zapomnij sprawdzić przepisów na lasagne na naszej stronie internetowej, jest ich wiele i na każdy gust!
Składniki
Materiały
- 1 widelec
- 1 łyżka
- 1 stolnica (opcjonalnie)
- 1 miska (opcjonalnie)
- folia kuchenna
Przygotowanie
- Wysyp mąkę na powierzchnię roboczą (jeśli wolisz użyć szklanej miski) i utwórz typową fontannę, a następnie krater.
- Rozbij jajka i wlej je w całości do wgłębienia, a następnie zacznij je delikatnie ubijać widelcem. Następnie mieszaj, aż płyny zostaną wchłonięte przez mąkę.
- Teraz możesz zacząć ugniatać ciasto rękami, aby dodać do niego pozostałą mąkę: ugniataj przez około 10 minut dłońmi we wszystkich kierunkach (przez co najmniej 15 minut), aż uzyskasz gładką kulę ciasta.
- Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu odetnij kawałek ciasta i zacznij go "wałkować" za pomocą wałkownicy (jeśli jej nie masz, użyj wałka do ciasta).
- Zacznij od grubości nr 1 i stopniowo ją zmniejszaj, aż uzyskasz pożądaną grubość arkusza makaronu (zalecamy bardzo cienki arkusz).
- Arkusz makaronu jajecznego jest gotowy. Złóż go z powrotem na siebie i wytnij prostokąty mniej więcej podobne do siebie, aby stworzyć lasagne.
Obserwacje
Jak przechowywać makaron jajeczny do lasagne?
Jeśli użyjesz go w dniu przygotowania, powinieneś przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu w szczelnym pojemniku (lub w torebkach do zamrażania).
Czy mogę zamrozić arkusz makaronu jajecznego do lasagne?
Tak. Umieść go w blaszce do pieczenia na papierze do pieczenia i włóż do zamrażarki na około 1 godzinę (konsystencja powinna być twarda). Następnie można umieścić go w torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce.
Czy mogę zmienić rozmiar ciasta jajecznego?
Tak. Pozwól sobie i zdecyduj, czy wolisz je większe czy mniejsze.
Czy mogę użyć miksera planetarnego do zagniatania ciasta jajecznego na lasagne?
Tak, pomoc miksera planetarnego z pewnością zaoszczędzi trochę czasu (i energii).
Jakiego sosu mogę użyć do lasagne?
Tradycyjnie sos mięsny, sos beszamelowy i ser, ale istnieje wiele wersji. Sugerujemy wypróbowanie naszych przepisów na lasagne z karczochami i ricottą oraz lasagne z kozim serem i szpinakiem. Można je znaleźć na naszej stronie internetowej, zapewniamy, że są prawdziwą ucztą!
Pomyśl także o lasagne z beszamelem i pesto pistacjowym, z sosem i bakłażanem, z łososiem i szpinakiem, z grzybami i śmietaną, z radicchio i serkiem śmietankowym. Co za pyszności!