Sos gorgonzola
Preparat kulinarny, który koniecznie trzeba poznać. Sos Gorgonzola ma intensywny i otulający smak, charakteryzujący się niebieskawym smakiem sera: nuty mleczne są zrównoważone delikatnymi gorzkimi i pikantnymi niuansami, podczas gdy trwały posmak oferuje przyjemny kontrast między słodkim i słonym. Jest to bardzo wszechstronny sos, który może być używany do wzbogacania dań z makaronu, risotto, ale także dobrze komponuje się z białymi mięsami, takimi jak kurczak i indyk. Przygotowanie sosu gorgonzola w domu jest naprawdę dziecinnie proste - postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, jeśli chcesz spróbować.
Składniki
Materiały
- rondel
- deska do krojenia
- nóż
- Trzepaczka kuchenna
Przygotowanie
- Roztop masło w rondelku.
- Dodaj mleko i mąkę (lepiej przesiać, aby uniknąć grudek). Mieszaj, aż mieszanina zacznie gęstnieć.
- Dodaj ser gorgonzola pokrojony na małe kawałki. Zmniejszyć ogień i mieszać, aż ser dobrze się rozpuści.
- Dodać pieprz i dobrze wymieszać.
- Sos gorgonzola jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać sos gorgonzola?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy mogę zamrozić sos gorgonzola?
Tak. Umieść go w pojemniku z zakrętką.
Jakiego sera gorgonzola powinienem użyć do przygotowania sosu?
Zalecamy użycie łagodnej gorgonzoli.
Jak mogę wykorzystać sos gorgonzola?
Sos gorgonzola to bardzo uniwersalne danie. Można go używać do przyrządzania makaronów, risotto, crostini lub jako dodatek do mięs.
Co dodać, aby sos gorgonzola był bardziej aksamitny?
Użyj świeżej śmietany zamiast mleka.
Czego mogę użyć zamiast pieprzu?
Sos gorgonzola można przygotować używając gałki muszkatołowej zamiast pieprzu.
Jakie składniki najlepiej pasują do sosu gorgonzola?
Orzechy włoskie, boczek, gruszki, grzyby lub boczek.