Mechowiec (ciasto ze szpinakiem)

vote now
Mechowiec (ciasto ze szpinakiem)

Przepis podała mi znajoma. Od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować i kilka dni później zrobiłam to. Ciasto przerosło nasz oczekiwania. Jest przepyszne z lekką nutką szpinaku, wilgotne. Wydaje mi się, że jest to świetne ciasto, które można wykorzystać jako tort dla dzieci. Składniki:450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,1 1/3 szklanki cukru, 3 jajka, 1 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fix, cukier wanilinowy, granat lub jagody do ozdoby.

Przygotowanie: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami leciutko dociskając je dłonią.

Przy dzieciach organizacja czasu jest ważna ponieważ nie zawsze możemy robić to co byśmy w danym momencie chcieli dlatego ciasto upiekłam jednego dnia gdy dzieci poszły spać, a rano przekroiłam, pokruszyłam i przełożyłam śmietaną, a przy jej ubijaniu pomagało nasze starsze dziecko.


Z dziećmi i dla dzieci 2014Ciacho na widelcu

P Państwo Wojtczuk gotują

Komentarze

Oceń ten przepis:




+