Alzackie precle
zagłosuj teraz
Możesz cieszyć się dużymi, miękkimi preclami o każdej porze dnia! Dowód na to, że nie trzeba podróżować do Niemiec, Austrii czy Alzacji, aby cieszyć się tymi cudami posypanymi gruboziarnistą solą. I nie wahaj się urozmaicić smaku, zastępując sól sezamem, makiem lub słonecznikiem ;-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować idealne ciasto na wysokiej jakości precle!
Składniki
4
Kąpiel parząca :
Szacowany koszt: 1.34Euros€ (0.33€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania15 min
- W misie miksera połączyć mąkę, cukier, pokruszone drożdże, roztopione masło, mleko, wodę i sól. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Zdjąć z gazu i ugniatać przez kilka sekund, aż stanie się ponownie elastyczne.
- Pokroić na 100 g kawałki.
- Na blacie roboczym zwiń kawałki w kiełbasę, która powinna mieć około 40 cm długości. Nie ma potrzeby posypywania mąką powierzchni roboczej - bez tego będzie łatwiej!
- Połącz dwie krawędzie na środku, skrzyżuj je dwukrotnie i dociśnij do siebie u podstawy precla.
- Kłusownictwo:
Doprowadź wodę, sól i wodorowęglan sodu do wrzenia. Zanurzaj precle jeden po drugim, pozostawiając je na maksymalnie 30 sekund.
Uważaj, im dłużej pozostawisz je w wodzie, tym bardziej precle będą się rozpadać i "wyskakiwać". - Umieść precle prosto z kąpieli wodnej na blasze do pieczenia. Każdy z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać solą i makiem.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Powinny być złotobrązowe.
- Teraz precle są gotowe!
Obserwacje
Sól gruboziarnista: można jej użyć do posypania precli.
Cukier: jest niezbędny, ponieważ odżywia drożdże. Bez niego ciasto nie wyrośnie.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!