Alzackie precle

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
średnie
40 min

Możesz cieszyć się dużymi, miękkimi preclami o każdej porze dnia! Dowód na to, że nie trzeba podróżować do Niemiec, Austrii czy Alzacji, aby cieszyć się tymi cudami posypanymi gruboziarnistą solą. I nie wahaj się urozmaicić smaku, zastępując sól sezamem, makiem lub słonecznikiem ;-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować idealne ciasto na wysokiej jakości precle!


Składniki

4

Kąpiel parząca :

Szacowany koszt: 1.34 (0.33€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania15 min

  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 1W misie miksera połączyć mąkę, cukier, pokruszone drożdże, roztopione masło, mleko, wodę i sól. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 2Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Zdjąć z gazu i ugniatać przez kilka sekund, aż stanie się ponownie elastyczne.
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 3Pokroić na 100 g kawałki.
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 4Na blacie roboczym zwiń kawałki w kiełbasę, która powinna mieć około 40 cm długości. Nie ma potrzeby posypywania mąką powierzchni roboczej - bez tego będzie łatwiej!
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 5Połącz dwie krawędzie na środku, skrzyżuj je dwukrotnie i dociśnij do siebie u podstawy precla.
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 6Kłusownictwo:
    Doprowadź wodę, sól i wodorowęglan sodu do wrzenia. Zanurzaj precle jeden po drugim, pozostawiając je na maksymalnie 30 sekund.
    Uważaj, im dłużej pozostawisz je w wodzie, tym bardziej precle będą się rozpadać i "wyskakiwać".
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 7Umieść precle prosto z kąpieli wodnej na blasze do pieczenia. Każdy z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać solą i makiem.
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 8Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Powinny być złotobrązowe.
  • Alzackie precle - Przygotowanie krok 9Teraz precle są gotowe!

Obserwacje

Sól gruboziarnista: można jej użyć do posypania precli.

Cukier: jest niezbędny, ponieważ odżywia drożdże. Bez niego ciasto nie wyrośnie.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+