Calamares a la romana - panierowane kalmary w cieście
zagłosuj teraz
Dziś ugotujemy jedno z najpopularniejszych dań na hiszpańskim wybrzeżu, chrupiące kalmary w panierce, znane również jako calamares a la romana. Zazwyczaj podaje się je jako przystawkę z plasterkiem cytryny lub, jak w innych miejscach, w kanapce. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować te smażone kalmary tak, jak robi się to w wielu barach i restauracjach, postępuj zgodnie z poniższym przepisem krok po kroku.
Składniki
6
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min
W misce lekko ubij jajko trzepaczką, tylko tyle, aby rozbić strukturę. Następnie dodaj wodę gazowaną, mąkę, wodorowęglan, barwnik i koniak. Dobrze ubijaj, aż uzyskasz delikatne ciasto bez grudek.
Wyłóż miskę papierem kuchennym i schłódź masę w lodówce przez co najmniej 5 godzin.Po tym czasie dobrze oczyść kalmary i pokrój w pierścienie. Umieść pierścienie na chłonnym papierze, aby usunąć nadmiar wilgoci (poprawi to smażenie).
Oprósz krążki kalmarów mąką. Następnie zanurz każdy z nich w cieście i ostrożnie wrzuć jeden po drugim bezpośrednio do frytkownicy, patelni lub dużej ilości gorącego oleju. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC.
Smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy pierścienie będą złotobrązowe. Po wyjęciu z frytkownicy umieść je na tacy z chłonnym papierem, aby usunąć nadmiar oleju. Posól do smaku.
I gotowe! Podawaj z gałązką pietruszki i plasterkiem cytryny.
Obserwacje
Jak rozpoznać, że ciasto jest gotowe? Zanurz palec w cieście. Powinno być pokryte cienką warstwą. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki, aż będzie w sam raz.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!