Calamares a la romana - panierowane kalmary w cieście
zagłosuj teraz
Dziś ugotujemy jedno z najpopularniejszych dań na hiszpańskim wybrzeżu, chrupiące kalmary w panierce, znane również jako calamares a la romanac. Zazwyczaj podaje się je jako przystawkę z plasterkiem cytryny lub, jak w innych miejscach, w kanapce. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować te smażone kalmary tak, jak robi się to w wielu barach i restauracjach, postępuj zgodnie z poniższym przepisem krok po kroku.
Składniki
6
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min
- W misce lekko ubij jajko trzepaczką, tylko tyle, aby rozbić strukturę. Następnie dodaj wodę gazowaną + mąkę + wodorowęglan + sodę oczyszczoną + barwnik + koniak. Dobrze ubijaj, aż uzyskasz delikatne ciasto bez grudek.
Wyłożyć miskę papierem kuchennym i schłodzić masę w lodówce przez co najmniej 5 godzin. - Po tym czasie dobrze oczyścić kalmary i pokroić w pierścienie. Umieść pierścienie na chłonnym papierze, aby usunąć nadmiar wilgoci (poprawi to smażenie).
- Oprószyć mąką krążki kalmarów. Następnie zanurz każdy z nich w cieście i ostrożnie wrzuć jeden po drugim bezpośrednio do frytkownicy, patelni lub dużej ilości gorącego oleju. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC.
- Smażyć przez 5 minut lub do momentu, gdy pierścienie będą złotobrązowe. Po wyjęciu z frytkownicy umieścić je na tacy z chłonnym papierem, aby usunąć nadmiar oleju. Posolić do smaku.
- I gotowe! Podawać z gałązką pietruszki i plasterkiem cytryny.
Obserwacje
Jak rozpoznać, że ciasto jest gotowe? Zanurz palec w cieście. Powinno być pokryte cienką warstwą. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie i rzadkie, dodaj trochę więcej mąki, aż będzie w sam raz.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!