Camembert panierowany, rozpływający się i chrupiący
Nasz przepis na panierowany camembert sprawi, że będzie on jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach! Jest łatwy w przygotowaniu i może być podawany jako aperitif lub z mieszanką sałat na kolację. Aby uzyskać miękki, rozpływający się ser po pokrojeniu, postępuj zgodnie z krokami naszego przepisu krok po kroku i obejrzyj wersję wideo na końcu ;-)
Składniki
Materiały
- Frytkownica
Przygotowanie
- Pokrój zimny camembert na 8 równych części.
- Każdy plaster camemberta obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć kawałki w roztrzepanych jajkach, używając 2 widelców.
- Następnie przepuścić przez bułkę tartą, aby pokryć cały kawałek. Następnie ponownie przepuścić przez jajka i ponownie przez bułkę tartą.
- Ten krok zapewnia, że zewnętrzna warstwa jest wystarczająco gruba, aby zapobiec wyciekaniu camemberta podczas gotowania. Umieść panierowane kawałki w zamrażarce na 20 minut.
- Smażyć na gorącym oleju (190°C) przez 1 minutę lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Teraz panierowany camembert jest gotowy!
Obserwacje
Smażenie na patelni: jeśli nie masz frytkownicy, usmaż panierowane kawałki camemberta na rozgrzanym oleju na patelni, uważając, aby nie smażyć zbyt długo, aby camembert nie wypłynął.
Pieczenie w piekarniku: umieść panierowane kawałki na blasze do pieczenia i skrop olejem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Nie da to tak złocistego, chrupiącego rezultatu jak smażenie w głębokim tłuszczu.