Ceviche z kurkami z puszki
Ceviche to tradycyjne peruwiańskie danie, w którym prawdziwym bohaterem jest surowa ryba marynowana w soku z limonki lub cytryny. W Petitchef przygotowaliśmy szybką wersję, używając puszki sercówek, z naprawdę zaskakującym rezultatem. Eksplozja smaku i koloru, która łączy to, co najlepsze w morzu ze słodkimi akcentami mango i awokado. Idealne jako lekka przyst awka lub do zaskoczenia gości podczas specjalnego posiłku niemal bez wysiłku.
Składniki
Materiały
- Deska do gotowania
- Nóż
- Miska
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki:
Awokado: obrać, wydrążyć pestkę i pokroić w kostkę.
Pomidor: umyć i pokroić w kostkę.
Mango: obrać i pokroić w kostkę.
Czerwona cebula: Obierz i pokrój w cienkie paski (julienne).
Kurki: Odsączyć kurki, zachowując połowę ich soku.
Imbir: Obierz i zetrzyj imbir na tarce. - Do miski dodać pokrojone w kostkę awokado, pomidora, mango, pokrojoną w piórka cebulę i starty imbir. Dodaj kurki i połowę zarezerwowanego bulionu.
- Doprawić sokiem z połowy cytryny, sokiem z połowy limonki, łyżką oliwy z oliwek oraz solą i pieprzem do smaku. Doprawić kilkoma kroplami Tabasco. Odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie umyć i posiekać świeże liście kolendry. Dodać je do ceviche.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Podawać z kikos lub soloną smażoną kukurydzą dla chrupiącego akcentu i to wszystko!
Obserwacje
Jak mogę zastąpić kurki?
Kurki z puszki można zastąpić krewetkami lub świeżą rybą (dorada, łosoś). Jeśli używasz świeżej ryby, musisz ją zamrozić na co najmniej 5 dni w temperaturze -20ºC lub niższej, aby uniknąć anisakis.
Jak mogę zastąpić tabasco w tym ceviche z kurkami?
Możesz użyć dowolnego ostrego sosu i dostosować jego ilość w zależności od swojej tolerancji na ostrość. Możesz użyć: sosu sriracha, ostrego chili, piri piri, tadżinu, płatków chili, odrobiny świeżego chili...
Jakie inne składniki mogę dodać?
Możesz dodać słodką kukurydzę, aji amarillo, kminek, zielone oliwki lub pistacje.
Z czym podawać to ceviche?
Można podawać z chipsami tortilla, nachosami, krakersami lub krakersami.
Wskazówka, aby uniknąć goryczy: Nie przesadzaj z wyciskaniem połówki limonki lub cytryny, aby uniknąć goryczy.
Jak długo mogę przechowywać ten przepis?
Jeśli chcesz w pełni cieszyć się tym ceviche, zalecamy zjedzenie go tego samego dnia. Cierpkość limonki może zmienić konsystencję sercówek, czyniąc je mniej smacznymi.