Ceviche z małżami w puszce

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
15 min

Ceviche to tradycyjne peruwiańskie danie, w którym prawdziwym bohaterem jest surowa ryba marynowana w soku z limonki lub cytryny. W Petitchef przygotowaliśmy szybką wersję, używając puszki małży, z naprawdę zaskakującym rezultatem. Eksplozja smaku i koloru, która łączy to, co najlepsze w morzu ze słodkimi akcentami mango i awokado. Idealne jako lekka przystawka lub do zaskoczenia gości podczas specjalnego posiłku niemal bez wysiłku.

Składniki

2

Materiały

  • Deska do gotowania
  • Nóż
  • Miska

Przygotowanie

  • Ceviche z małżami w puszce - Przygotowanie krok 1Przygotuj wszystkie składniki:
    Awokado: obrać, wydrążyć pestkę i pokroić w kostkę.
    Pomidor: umyć i pokroić w kostkę.
    Mango: obrać i pokroić w kostkę.
    Czerwona cebula: Obierz i pokrój w cienkie paski (julienne).
    Małże: Odsączyć małże, zachowując połowę ich soku.
    Imbir: Obierz i zetrzyj imbir na tarce.
  • Ceviche z małżami w puszce - Przygotowanie krok 2Do miski dodać pokrojone w kostkę awokado, pomidora, mango, pokrojoną w piórka cebulę i starty imbir. Dodaj małże i połowę zarezerwowanego bulionu.
  • Ceviche z małżami w puszce - Przygotowanie krok 3Doprawić sokiem z połowy cytryny, sokiem z połowy limonki, łyżką oliwy z oliwek oraz solą i pieprzem do smaku. Doprawić kilkoma kroplami Tabasco. Odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie umyć i posiekać świeże liście kolendry. Dodać je do ceviche.
  • Ceviche z małżami w puszce - Przygotowanie krok 4Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Podawać z kikos lub soloną smażoną kukurydzą dla chrupiącego akcentu i to wszystko!

Obserwacje

Jak mogę zastąpić małże?
Małże w puszce można zastąpić krewetkami lub świeżą rybą (dorada, łosoś). Jeśli używasz świeżej ryby, musisz ją zamrozić na co najmniej 5 dni w temperaturze -20ºC lub niższej, aby uniknąć anisakis.

Jak mogę zastąpić tabasco w tym ceviche z małżami?
Możesz użyć dowolnego ostrego sosu i dostosować jego ilość w zależności od swojej tolerancji na ostrość. Możesz użyć: sosu sriracha, ostrego chili, piri piri, tadżinu, płatków chili, odrobiny świeżego chili...

Jakie inne składniki mogę dodać?
Możesz dodać słodką kukurydzę, aji amarillo, kminek, zielone oliwki lub pistacje.

Z czym podawać to ceviche?
Można podawać z chipsami tortilla, nachosami, krakersami lub krakersami.

Wskazówka, aby uniknąć goryczy: Nie przesadzaj z wyciskaniem połówki limonki lub cytryny, aby uniknąć goryczy.

Jak długo mogę przechowywać ten przepis?
Jeśli chcesz w pełni cieszyć się tym ceviche, zalecamy zjedzenie go tego samego dnia. Cierpkość limonki może zmienić konsystencję małży, czyniąc je mniej smacznymi.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: