Fougasse z boczkiem i cebulą

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
8 porcji
łatwe
2 h 20 m

Co powiesz na miękki bochenek chleba z boczkiem i tartym serem? Cóż, mamy przepis na focaccię, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Mamy przewodnik krok po kroku, który pomoże Ci przygotować ten domowy chleb, zarówno w formie pisemnej, jak i fotograficznej, a także na wideo :-) Pokrój na małe kawałki na aperitif lub delektuj się nimi podczas posiłku.


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.56 (0.45€/porcja)

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Wałek do ciasta
  • Korytko do ugniatania

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min

  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę i ugniataj przez około 5 minut.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 2Pozostawić mieszaninę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 3Po tym czasie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać szeroką, cienką masę.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj cebulę i boczek, ugotowane wcześniej, do połowy ciasta, pozostawiając margines. (Zachowaj kilka kawałków boczku do późniejszego wykorzystania).
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 5Złóż ciasto na pół i połącz brzegi.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 6Na koniec możesz dowolnie uformować swoją focaccię.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 7Umieść ciasto na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 8Wytnij nacięcia w środku. Nie bój się zrobić ich dużych, aby wyróżniały się po upieczeniu.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 9Posyp focaccię boczkiem i startym serem i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 10Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 11Teraz focaccia jest już gotowa! Smacznego!

Obserwacje

Polewa: można ją zastąpić dowolną inną.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+