Fougasse z boczkiem i cebulą
zagłosuj teraz
Co powiesz na miękki bochenek chleba z boczkiem i tartym serem? Cóż, mamy przepis na focaccię, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Mamy przewodnik krok po kroku, który pomoże Ci przygotować ten domowy chleb, zarówno w formie pisemnej, jak i fotograficznej, a także na wideo :-) Pokrój na małe kawałki na aperitif lub delektuj się nimi podczas posiłku.
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.56Euros€ (0.45€/porcja)
Materiały
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Wałek do ciasta
- Korytko do ugniatania
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę, a następnie ugniataj przez około 5 minut.
Pozostaw mieszaninę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać szeroką, cienką masę.
Następnie dodaj cebulę i boczek, wcześniej ugotowane, do połowy ciasta, pozostawiając margines. (Zachowaj kilka kawałków boczku do późniejszego wykorzystania).
Złóż ciasto na pół i połącz brzegi.
Na koniec możesz dowolnie uformować swoją focaccię.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Wytnij nacięcia w środku. Nie bój się zrobić ich dużych, aby wyróżniały się po upieczeniu.
Posyp focaccię boczkiem i startym serem, a następnie odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Teraz focaccia jest już gotowa! Smacznego!
Obserwacje
Polewa: można ją zastąpić dowolną inną.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!