Fougasse z boczkiem i cebulą
zagłosuj teraz
Co powiesz na miękki bochenek chleba z boczkiem i tartym serem? Cóż, mamy przepis na focaccię, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Mamy przewodnik krok po kroku, który pomoże Ci przygotować ten domowy chleb, zarówno w formie pisemnej, jak i fotograficznej, a także na wideo :-) Pokrój na małe kawałki na aperitif lub delektuj się nimi podczas posiłku.
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.56Euros€ (0.45€/porcja)
Materiały
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Wałek do ciasta
- Korytko do ugniatania
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
- Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę i ugniataj przez około 5 minut.
- Pozostawić mieszaninę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać szeroką, cienką masę.
- Następnie dodaj cebulę i boczek, ugotowane wcześniej, do połowy ciasta, pozostawiając margines. (Zachowaj kilka kawałków boczku do późniejszego wykorzystania).
- Złóż ciasto na pół i połącz brzegi.
- Na koniec możesz dowolnie uformować swoją focaccię.
- Umieść ciasto na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Wytnij nacięcia w środku. Nie bój się zrobić ich dużych, aby wyróżniały się po upieczeniu.
- Posyp focaccię boczkiem i startym serem i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Teraz focaccia jest już gotowa! Smacznego!
Obserwacje
Polewa: można ją zastąpić dowolną inną.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!