Paszteciki z cukinii i fety

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
łatwe
30 min

Te placki z cukinii i fety z pewnością zachęcą całą rodzinę do jedzenia warzyw. Są tak łatwe do zrobienia, że można je nawet podawać jako aperitif z sosem jogurtowym ;-) W przeciwnym razie są idealne z mieszanką sałat na kolację. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku poniżej ↓


Składniki

6
Szacowany koszt: 3.31 (0.55€/porcja)

Materiały

  • Wycinarki do kół
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min

  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 1Cukinie umyć i grubo posiekać. Posiekać cukinie w maszynce do mielenia mięsa (lub zetrzeć na tarce).
  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 2Usuń cały sok z cukinii, rozgniatając ją na sicie.
  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 3Rozgnieć ser feta widelcem. Dodać tymianek, rozmaryn, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku i dobrze wymieszać.
  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj mąkę, jajko i cukinię i dobrze wymieszaj.
  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 5Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarowanej oliwą z oliwek uformować małe kupki za pomocą foremek do ciastek. Skropić oliwą z oliwek.
  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 6Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 20 minut.
  • Paszteciki z cukinii i fety - Przygotowanie krok 7I voilà, galette są gotowe! Podawać z sosem jogurtowym: wymieszać jogurt z solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ziołami.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+