Placki z cukinii i fety
zagłosuj teraz
Te placki z cukinii i fety z pewnością zachęcą całą rodzinę do jedzenia warzyw. Są tak łatwe do zrobienia, że można je nawet podawać jako aperitif z sosem jogurtowym ;-) W przeciwnym razie są idealne z mieszanką sałat na kolację. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku poniżej ↓
Składniki
6
Szacowany koszt: 3.31Euros€ (0.55€/porcja)
Materiały
- Wycinarki do kół
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
Cukinie umyć i grubo posiekać. Następnie posiekać cukinie w maszynce do mielenia mięsa (lub zetrzeć na tarce).
Usuń cały sok z cukinii, rozgniatając ją na sicie.
Rozgnieć ser feta widelcem. Dodać tymianek, rozmaryn, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku, a następnie dobrze wymieszać.
Następnie dodaj mąkę, jajko i cukinię, a następnie dobrze wymieszaj.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą z oliwek, uformować małe kupki za pomocą foremek do ciastek. Skropić oliwą z oliwek.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 20 minut.
I voilà, placki są gotowe! Podawać z sosem jogurtowym: wymieszać jogurt z solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ziołami.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!