Pieczone karczochy
zagłosuj teraz
Na smaczną przystawkę lub prostą, efektowną kolację wypróbuj nasze pieczone karczochy! Ten wegetariański przepis jest wyjątkowo smaczny, a Ty pokochasz rozpływającą się konsystencję liści karczocha w połączeniu z tartym parmezanem i ziołami prowansalskimi :-) Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować domowy winegret i gotowe!
Składniki
2
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania45 min
Odetnij podstawę karczochów i wierzchołek około 3 cm od góry.
Za pomocą nożyczek odetnij końcówki wszystkich liści. Następnie delikatnie odciągnij liście od środka.
Następnie wyjmij foin z karczocha za pomocą noża i łyżki. Następnie wlej trochę soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu serca.
Następnie ugotuj karczochy w szybkowarze lub w wodzie (30 minut we wrzącej wodzie). Umieść je na blasze do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Wlej tę mieszankę na środek i pomiędzy liście karczocha.
Posyp parmezanem i bułką tartą.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone karczochy są już gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!