Pieczone karczochy

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
średnie
1 h 15 m

Na smaczną przystawkę lub prostą, efektowną kolację wypróbuj nasze pieczone karczochy! Ten wegetariański przepis jest wyjątkowo smaczny, a Ty pokochasz rozpływającą się konsystencję liści karczocha w połączeniu z tartym parmezanem i ziołami prowansalskimi :-) Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować domowy winegret i gotowe!


Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania45 min

  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 1Odetnij podstawę karczochów i wierzchołek około 3 cm od góry.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 2Za pomocą nożyczek odetnij końcówki wszystkich liści. Następnie delikatnie odciągnij liście od środka.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 3Następnie wyjmij karczochy za pomocą noża i łyżki. Następnie wlej trochę soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu serca.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 4Następnie ugotuj karczochy w szybkowarze lub w wodzie (30 minut we wrzącej wodzie). Umieść je na blasze do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 5Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 6Wlej tę mieszankę na środek i pomiędzy liście karczocha.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 7Posypać parmezanem i bułką tartą.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 8Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Pieczone karczochy - Przygotowanie krok 9Upieczone karczochy są już gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+