Pieczone karczochy
zagłosuj teraz
Na smaczną przystawkę lub prostą, efektowną kolację wypróbuj nasze pieczone karczochy! Ten wegetariański przepis jest wyjątkowo smaczny, a Ty pokochasz rozpływającą się konsystencję liści karczocha w połączeniu z tartym parmezanem i ziołami prowansalskimi :-) Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować domowy winegret i gotowe!
Składniki
2
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania45 min
- Odetnij podstawę karczochów i wierzchołek około 3 cm od góry.
- Za pomocą nożyczek odetnij końcówki wszystkich liści. Następnie delikatnie odciągnij liście od środka.
- Następnie wyjmij karczochy za pomocą noża i łyżki. Następnie wlej trochę soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu serca.
- Następnie ugotuj karczochy w szybkowarze lub w wodzie (30 minut we wrzącej wodzie). Umieść je na blasze do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Wlej tę mieszankę na środek i pomiędzy liście karczocha.
- Posypać parmezanem i bułką tartą.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Upieczone karczochy są już gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!