Placki z krewetkami

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
19 min

Zabierz swoje kubki smakowe w podróż do Azji z tymi domowymi frytkami z krewetkami!


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.14 (1.03€/porcja)

Materiały

  • Frytkownica

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania4 min

  • Placki z krewetkami - Przygotowanie krok 1Połącz mąkę, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia i uformuj zagłębienie. Wlej wodę i dobrze wymieszaj (ułatwi to użycie miksera elektrycznego).
    Schłodzić mieszaninę przez co najmniej 30 minut.
  • Placki z krewetkami - Przygotowanie krok 2Krewetki obrać ze skorupek, pozostawiając ogonki.
  • Placki z krewetkami - Przygotowanie krok 3Po zastygnięciu ciasta zanurz każdą krewetkę w cieście i ugotuj je natychmiast po zanurzeniu.
  • Placki z krewetkami - Przygotowanie krok 4Smażyć we frytkownicy lub w dość głębokiej kąpieli olejowej. Pozostawić na około 4 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Placki z krewetkami - Przygotowanie krok 5Placki z krewetkami są gotowe do spożycia, najlepiej podawać je z sosem słodko-kwaśnym.

Obserwacje

Ciasto: musi być bardzo zimne, aby zapewnić chrupiącą konsystencję. Jeśli chcesz, aby było gęstsze, dodaj jajko zamiast wody. Aby nadać mu dodatkowy smak, można je doprawić.

Krewetki: muszą być ugotowane i nieobrane. Pamiętaj o zachowaniu odstępów podczas gotowania, aby nie sklejały się ze sobą.

Smażenie: nie używaj kosza do smażenia, ponieważ ciasto przyklei się do placuszków.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+