Placki z krewetkami
zagłosuj teraz
Zabierz swoje kubki smakowe w podróż do Azji z tymi domowymi frytkami z krewetkami!
Składniki
4
Szacowany koszt: 4.14Euros€ (1.03€/porcja)
Materiały
- Frytkownica
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania4 min
- Połącz mąkę, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia i uformuj zagłębienie. Wlej wodę i dobrze wymieszaj (ułatwi to użycie miksera elektrycznego).
Schłodzić mieszaninę przez co najmniej 30 minut. - Krewetki obrać ze skorupek, pozostawiając ogonki.
- Po zastygnięciu ciasta zanurz każdą krewetkę w cieście i ugotuj je natychmiast po zanurzeniu.
- Smażyć we frytkownicy lub w dość głębokiej kąpieli olejowej. Pozostawić na około 4 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Placki z krewetkami są gotowe do spożycia, najlepiej podawać je z sosem słodko-kwaśnym.
Obserwacje
Ciasto: musi być bardzo zimne, aby zapewnić chrupiącą konsystencję. Jeśli chcesz, aby było gęstsze, dodaj jajko zamiast wody. Aby nadać mu dodatkowy smak, można je doprawić.
Krewetki: muszą być ugotowane i nieobrane. Pamiętaj o zachowaniu odstępów podczas gotowania, aby nie sklejały się ze sobą.
Smażenie: nie używaj kosza do smażenia, ponieważ ciasto przyklei się do placuszków.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!