Precle z mozzarellą i rozmarynem

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
8 porcji
łatwe
2 h 5 m

Zakochaj się w miękkim, splecionym węźle, jakim jest precel i zrób to jeszcze lepiej: uczyń go jeszcze smaczniejszym, dodając ser mozzarella i rozmaryn. Idealny przepis na aperitif lub jako dodatek do posiłku :-) Od przygotowania ciasta po pieczenie, w tym naszą technikę składania, wyjaśnimy wszystkie kroki krok po kroku poniżej ↓


Składniki

8
Szacowany koszt: 4.79 (0.6€/porcja)

Materiały

  • 1 robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania1 h 10 m
Gotowania15 min

  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 1Ciasto na precle :
    Uwodnić drożdże piekarskie w ciepłej wodzie przez 10 minut.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 2Wsyp mąkę, sól i cukier do misy miksera. Przykryj sól i cukier mąką, a następnie dodaj wodę i drożdże. Dodaj rozmaryn i miękkie masło i ugniataj.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 3Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek miski (około 12 minut), przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 4Podzielić ciasto na 8 kawałków o wadze 130 g. Uformować kulki i spłaszczyć. Umieść startą mozzarellę i starty parmezan na środku i zamknij bułeczki.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 5Uformuj kształt litery U, a następnie skrzyżuj końce ciasta i złóż w dół, aby uformować precla.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 6Doprowadź wodę i wodorowęglan do wrzenia, a następnie zanurzaj precle jeden po drugim na nie dłużej niż 30 sekund. Odcedź i umieść na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 7Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 220°C.
  • Precle z mozzarellą i rozmarynem - Przygotowanie krok 8Teraz precle są gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+