Precle z mozzarellą i rozmarynem
zagłosuj teraz
Zakochaj się w miękkim, splecionym węźle, jakim jest precel i zrób to jeszcze lepiej: uczyń go jeszcze smaczniejszym, dodając ser mozzarella i rozmaryn. Idealny przepis na aperitif lub jako dodatek do posiłku :-) Od przygotowania ciasta po pieczenie, w tym naszą technikę składania, wyjaśnimy wszystkie kroki krok po kroku poniżej ↓
Składniki
8
Szacowany koszt: 4.79Euros€ (0.6€/porcja)
Materiały
- 1 robot kuchenny
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania1 h 10 m
Gotowania15 min
- Ciasto na precle :
Uwodnić drożdże piekarskie w ciepłej wodzie przez 10 minut. - Wsyp mąkę, sól i cukier do misy miksera. Przykryj sól i cukier mąką, a następnie dodaj wodę i drożdże. Dodaj rozmaryn i miękkie masło i ugniataj.
- Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek miski (około 12 minut), przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Podzielić ciasto na 8 kawałków o wadze 130 g. Uformować kulki i spłaszczyć. Umieść startą mozzarellę i starty parmezan na środku i zamknij bułeczki.
- Uformuj kształt litery U, a następnie skrzyżuj końce ciasta i złóż w dół, aby uformować precla.
- Doprowadź wodę i wodorowęglan do wrzenia, a następnie zanurzaj precle jeden po drugim na nie dłużej niż 30 sekund. Odcedź i umieść na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 220°C.
- Teraz precle są gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!